NRK Meny
Normal

Manet-frykt i Iddefjorden

Naturvernforbundet i Østfold frykter at lobemaneten kan ødelegge livet i Iddefjorden i Halden.

Iddefjorden

Naturvernforbundet vil ha et forbud mot å slippe ut ballastvann i Iddefjorden.

Foto: Jan Hemstad / NRK

Maneten spiser plankton og yngel - og kan være i ballastvannet til utenlandske båter som laster steinmasser ved Bakke.

LES OGSÅ:

Ønsker forbud

Naturvernforbundet vil ha et forbud mot å slippe ut ballastvann i Iddefjorden.

– Det som må skje på sikt, er at disse båtene må rense ballastvannet når det pumpes inn i båten i den havna hvor de har losset stein og sånn. Det er der det lettest kan gjøres, sier Hans Jan Bjerkely.

– Men når det ikke blir gjort der, så må man finne en løsning når det slippes ut. Foreløpig er trusselen der og at det kan komme inn den arten og andre arter som kan ødelegge økosystemet i sånne brakkvannsområder som Iddefjorden.

LES OGSÅ:

Kan ikke stenge havner

Sivilingeniør i miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen, Karsten Butenschøn, deler naturvenforbundets bekymring for fremmede arter i ballastvann.

– Det er absolutt en risiko knyttet til det, men vi ser ikke at vi har de tekniske mulighetene til å begrense den risikoen ennå. Problemet vårt er at det er vanskelig å si at en havn skal stenge - uten at vi må stenge alle havner.

Stor trussel mot fiskebestanden

– Dette er en mye større trussel mot fiskebestanden enn overfiske, klimaendringer og forurensning til sammen, sa Anne-Beth Skrede, skipsfartsrådgiver i WWF til NRK høsten 2006, da det ble kjent at kammaneten var funnet ved Koster utenfor Strömstad.

Flere steder i verden oppdages det enorme svermer av maneter. De tar over hele økosystemer og kan kvele andre livsformer. Havet fylles av milliarder av disse forhistoriske skapningene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kjørte inn i lastebil

    Veien er delvis ryddet igjen og trafikken flyter forbi stedet i Kirkegata i Sarpsborg etter en ulykke, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. En bobil skal ha kjørt inn i et vogntog i Grans-krysset som skiller Kirkegata og Oscar Pedersens vei i Sarpsborg sentrum.

  • Trafikkuhell i Sarpsborg

    Det har vært en trafikkulykke i Oscar Pedersens vei i Sarpsborg. Brannvesen og politi er på stedet. Det skal være materielle skader, og de involverte blir sjekket ut av ambulanse.