NRK Meny
Normal

Sier du fortsatt mandariner?

Vi sliter fortsatt med å skille mellom mandariner og klementiner.

Klementiner.

HVA ER HVA? Vi sier mandariner, men spiser klementiner. Vi har fortsatt ikke helt oversikten over hvilken frukt vi kjøper til jul.

Foto: colourbox.com

Det store julespørsmålet er her igjen. Hva er mandarin og hva er klementin? Vel, nesten 30 prosent av oss tror vi spiser mandariner. Men den har ikke vært å oppdrive i norske butikker på 20 år.

Klementinene er lettere å skrelle enn mandarinene. Skallet er tykkere og sitter løsere

Hanne Linnert

– Vi ser for eksempel at mange journalister bruker klementin og mandarin om hverandre. Foreldre gjør det, og som sikkert har vært påvirket i generasjoner. Klementiner er en typisk julefrukt og juletradisjonene holdes jo i hevd i familiene, dette gjelder ikke minst hva vi spiser. Undersøkelsen viste jo at det var de yngste som tok mest feil og bekrefter vel denne teorien, sier Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama.

Søtere og steinfri

Det var munken Clement Rodier som dyrket fram den første klementinen, i Algerie i 1890. Den nye sitrusfrukten var resultatet av at han krysset mandarin med den bitre appelsintypen pomerans.

Hanne Linnert

TAR FEIL: De yngste bommer mest på om det er mandarin eller klementin, noe foreldrene må ta litt av skylden for, sier Hanne Linnert i Bama.

Foto: Bama

– Klementinen utkonkurrerte etter hvert mandarinen i Norge. Mandarinen har ikke blitt solgt i fersk form i Norge på tjue år, sier informasjonsjefen.

Les også: C-vitamin hjelper mot forkjølelse

Klementinen skiller seg også fra mandarien.

– Klementinen er søtere og den har ikke steiner. Hvis den likevel har, skyldes det feilpollinering fra bienes side. Mandarin derimot har mange steiner. I tillegg er klementinene lettere å skrelle enn mandarinene. Skallet er tykkere og sitter løsere, sier hun.

Selger tonnevis

I fjor spiste nordmenn 28 tusen tonn klementiner, over halvparten av dette spises i november og desember. Forbruket av klementiner har ligget ganske stabilt de siste årene, det samme vil nok være status når årets sesong oppsummeres, opplyser Linnert.

Det er fortsatt kvinner som har best oversikt. 72 prosent svarer riktig og sier sitrusfrukten heter klementin og ikke noe annet, mot 62 prosent av mennene.

Les også: Nordmenn kaster tonnevis av frukt

Når man skal kjøpe seg klementiner skal man se etter om frukten har en jevn og orange farge.

– Denne sesongen har vi fått enkelte frukter som har et grønnskjær i skallet. Dette har ingenting å si for smaken. Det er målingen av sukkerinnhold og mengde juice som avgjør når frukten skal høstes, forklarer hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Moi og Tarik på landslaget

    Både Tarik Elyounoussi og fetteren Mohamed Elyounoussi er tatt ut i Norges A-landslagstropp. Tarik har vært skadet i sesongoppkjøringen til Olympiakos, men har trent for fullt i to uker. – Han har egenskaper vi trenger, sa hovedtrener Lars Lagerbäck på pressekonferansen i dag. Kvalik-kampene mot Aserbadjan og Tyskland spilles 1. og 4. september.