Maktkamp blant tiggere i Årjäng

Drapstrusler, slagsmål og utpressing har gjort livet surt i tiggermiljøet i den svenske grensebyen de siste dagene.

Tigging
Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Senest i formiddag barket tiggende romfolk sammen i et internt slagsmål i Årjäng, skriver Värmlandsnytt på nett. Bråket startet utenfor en ICA-butikk.

– Det dreier seg om tiggere som sitter på forskjellige steder og har ulike oppfatninger om hvem som skal sitte hvor, sier pressekontakt Tommy Lindh i politiet.

Trusler og vold

Det første bråket kan ha startet i helga.

I går meldte Värmlandsnytt at en 26 år gammel tiggende kvinne ble truet flere ganger sist helg. Først av en mann på lørdagen, etter at hun havnet i krangel med en annen kvinnelig tigger, som hadde tatt hennes "faste plass".

På søndag, mens hun var ute og gikk tur med sin mann, kom tre menn ut av en bil. Paret fikk beskjed om at de ikke måtte vise seg i Årjäng igjen, og at de ikke fikk tigge uten å gi dem pengene. En av dem tok strupetak på kvinnens mann, og en annen viste fram en kniv.

Siden da har folk vært i tottene på hverandre.

Flere slagsmål i dag

– Det fortsatte på mandag, og i dag har folk meldt inn et slagsmål, forteller reporter Bo-Göran Sondell i Värmlandsnytt til NRK.

– Politiet dro dit med en patrulje, da de kom fram hadde alt roet seg. Men på hjemveien kom det en ny melding om bråk. Patruljen dro tilbake og bortviste fem personer for bråk på offentlig sted.

Ingen skal ha blitt skadet i dagens så langt to sammenstøt, men politiet holder nå nærmere øye med situasjonen.

- Dette er noe vi må engasjere oss i på ulike vis, sier Tommy Lindh til NRK.

- Det ser ut til å være flere tegn på lignende tendenser også andre steder i landet og ellers i Värmland.