NRK Meny
Normal

Må vente lenge for å selge jord

Gårdbrukere som ønsker å selge jord dyrt til næringsvirksomhet rundt den nye flyplassen i Rygge, må trolig vente lenge på å få lov.

Lang ventetid for å selge jord

Prosessen kan ta flere år og er avhengig av at også regionale myndigheter godtar omregulering. Det forteller plan - og næringssjef i Rygge kommune.

Ikke "bare, bare" å selge jord til næringsinteresser

- Både fylkesmann og fylkeskommuner har ganske sterke føringer og interesser i hva som skjer rundt flyplassen, sier Erik Vieth Pedersen.

Et næringsområde i Karlshus er solgt til priser som ligger langt over det som er normalt for området.

Men grunneiere med dyrka mark som ønsker å selge til næringsinteresser rundt Rygge må regne med en lang ørkenvandring i både kommune, fylkeskommune og hos fylkesmannen, før de eventuelt får ja.

- Kan ikke si ja til det første og beste

Regionale myndigheter kan legge restriksjoner på hvor mye jord kommunen får lov til å omregulere til næring.

- Hvis vi bare får lov til å omregulere noen mål av regionale myndigheter, så bør vi vurdere nøye hva vi skal bruke de til. Og da kan vi ikke si ja til det første og beste tilbudet fra en eller annen bedrift, sier han.

Vanskeligst kan det bli i forhold til plasskrevende næringer tror Rygges plan- og næringssjef.

- Kanskje det å finne ut hvor skal vi ha de arealkrevende virksomhetene, for eksempel logistikkvirksomhet i forhold til containere og trailere. Skal de ligge helt nærme flyplassen eller skal de ligge andre steder? spør han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Grønt skifte i norsk industri

    Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen iverksetter nå et tiltak han kaller "Prosess 21" som skal bidra til et grønt skifte i norsk industri. Han mener industrien må være med på å løse klima- og miljøproblemene våre. Norge har allerede i dag noen av verdens mest miljøvennlige industribedrifter, blant annet Borregaard i Sarpsborg sier ministeren. I dag fikk ministeren se hvilke miljøvennlige tiltak bedriften tar i bruk i det daglige arbeidet.

  • Ny smuglertrend mener tollerne

    Sju polakker ble stoppet på grensa ved Svinesund med kort tids mellomrom i helgen, alle med for mye alkohol i bilene. Sjåførene ble pågrepet og varene inndratt. Kontorsjef i Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen sier dette er en ny trend å smugle på. -Stadig oftere blir smuglervarene fordelt på flere biler slik at mengden i hver bil blir mindre. – Til sammen beslagla vi over 1200 liter alkohol i disse bilene, men i hver bil var det ca. 200 liter. – Smuglerne tenker kanskje det er enklere å slippe unna kontroller på denne måten sier Fredriksen.