NRK Meny
Normal

Pasient rømte - ble funnet død dagen etter

Pasienten la ikke skjul på at han ville rømme, likevel ble han tatt med på gåtur.

Svein Rønsen

Assisterende Fylkeslege, Svein Rønsen, forteller at pasienten som var tvangsinnlagt forsvant under en gåtur.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Mannen som mistet livet var tvangsinnlagt ved avdeling for rusbehandling i Moss.

Han skal ha hatt et livstruende rusmønster og var først innlagt ved akuttavdelingen ved Veum før han ble overført til rusbehandling i Moss.

Der la han ikke skjul på at han ønsket å rømme. Likevel ble han tatt med ut på turer i lokalmiljøet, forteller assisterende Fylkeslege, Svein Rønsen, hos Fylkesmannen.

– Denne pasienten forsvant under en gåtur utenfor institusjonen. Det var uklart hvem som skulle vurdere om en slik tur var forsvarlig og hvilke kriterier som skulle benyttes i en slik vurdering, sier Rønsen.

I tilsynssaken står det at mannen uttrykte sterkt at han ville motsette seg behandling, og dessuten bruke alle tenkelige midler for å komme seg ut. Han truet med å ta livet av seg selv og andre.

Rømte under gåtur

Til tross for at pasienten fortalte om sine rømningsplaner, ble han denne dagen tatt med ut på en gåtur i nærmiljøet. Som varslet, stakk han da av fra de ansatte.

Dagen etter ble han funnet død.

Fylkesmannen har nå konkludert at Sykehuset Østfold ikke sikret forsvarlig helsehjelp til denne pasienten.

Svein Rønsen forteller at det i denne saken var feil å la pasienten forlate institusjonen:

– Det er ingen lovbestemmelse som sier at personer som er innlagt for rusbehandling under tvang ikke kan gå tur. Men slike turer må være forsvarlige, og sykehuset manglet et system for å sikre det. Så derfor var det feil.

Vi tar absolutt tilsynsmyndighetenes vurderinger til etterretning.

Irene Dahl Andersen, Viseadministrerende direktør ved Sykehuset Østfold

Tar tilsynssak til etterretning

Irene Dahl Andersen arkivbilde

Viseadministrerende direktør ved Sykehuset Østfold Irene Dahl Andersen.

Foto: Stephan Reis / NRK

Viseadministrerende direktør ved Sykehuset Østfold Irene Dahl Andersen, innrømmer at rutinene ikke var gode nok og sier de tar kritikken til etterretning. Nå har de startet jobben med å gå gjennom rutiner.

– Vi har gått igjennom rutinene våre i tilknytning til utgang av pasientene våre som er innlagt innenfor rusbehandling. Og vi ser at, på samme måten som tilsynsmyndighetene har sett det, at vi her hadde ikke gode nok rutiner på plass.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Avsluttet aksjon i Mysen

    Politiet har avsluttet den væpnede aksjonen i Mysen. Det skriver VG. Aksjonen kom som følge av en skyteepisode på et utested i Askim. Politiet har ikke pågrepet noen, og går nå over til vanlig etterforskning.

  • Væpnet aksjon i Mysen

    Politiet har satt i gang en væpnet aksjon i Mysen. Det er mannskap med hund på stedet. Aksjonen skal være rettet mot en spesifikk adresse, skriver Smaalenenes Avis. Bakgrunnen for aksjonen skal være en skyteepisode i Askim i ettermiddag.