NRK Meny
Normal

Ønsker søkelys på tannlegebransjen

Enorme overskudd i tannlege-selskaper får stortingsrepresentant Erlend Wiborg til å stille spørsmål om konkurransen i bransjen fungerer som den skal. Han ønsker Forbrukerrådet på banen.

Boring hos tannlegen

Forbrukerrådet må se på tannlegebransjen, mener stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp).

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Fremskrittsparti-representanten mener den svært høye lønnsomheten i tannlegebransjen bør bli et tema for Forbrukerrådet.

NRK har vist at tannlegenes aksjeselskaper har skyhøy fortjeneste sammenliknet med andre bransjer, noe som kan være et tegn på for lite konkurranse.

Fri pris-setting

Hilde Aas

Hilde Aas.

Foto: Steffen Fjærvik

– Så lenge man følger lover og regler, er det helt greit å tjene penger på tannhelse, sier tannlegeforeningens fylkesleder Hilde Aas.

Hun mener det må være greit at fem av de største selskapene tok ut til sammen over 12 millioner kroner i utbytte i fjor bare i Østfold.

– Det er fri etablering og fri pris-setting, så dersom noen klarer få det til å gå godt er det hyggelig, mener Aas.

Konkurransen fungerer ikke godt nok

Dette vitner om altfor liten konkurranse, mener FrPs stortingsrepresentant Erlend Wiborg:

– Jeg må si at det er en enorm fortjeneste. Det er lov å tjene penger i Norge, men det viser jo at konkurransen ikke fungerer godt nok, sier Wiborg.

– Hvilke tanker har du omkring hva som kan bedre konkurransen?

– Jeg tror det er viktig å få Forbrukerrådet til å gå gjennom hele bransjen og se på hvilke tiltak man kan gjøre så det blir enklere for folk å finne ut hva de forskjellige tjenestene koster og hvordan kan man bytte tannlege, sier Wiborg.

Han mener det er en utfordring er at mange bruker den samme tannlegen gjennom hele livet.

– Da kan jo den tannlegen ofte øke prisene ganske mye uten at folk bytter og man får utnyttet konkurransen, sier stortingsrepresentanten.

Erlend Wiborg om manglende konkurranse blant tannleger

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: