NRK Meny
Normal

Må bygge skoler for 160 millioner

Halden kommune står foran enorme investeringer i skolesektoren de nærmeste årene. Nye skoler må bygges for 160 millioner kroner i løpet av få år.

Asak skole, Halden

Elever og lærere ved Asak skole har slitt med dårlig inneklima i mange år, og ble lovet ny skole for flere år siden. Planene har ligget i ro, inntil det nåværende politiske flertallet tidligere i år besluttet å bygge skolen et helt annet sted enn der den nå er plassert.

Foto: Rainer Prang / NRK

Under kommunestyremøtet i Halden torsdag fremkom at det er bevilget 75 millioner til ny Risum ungdomsskole, og ny Asak skole ved Tistedalshallen vil koste rundt 80 millioner kroner.

I årets budsjett er det også lagt inn 20 millioner kroner til vedlikehold av kommunale bygninger.

Fra før av har Strupe ungdomsskole blitt satt i stand for 90 millioner kroner.

Kummerlige skolekår

Risum skole i Halden

Risum ungdomsskole er fullstendig jevnet med jorda. Råte- og soppskadene var at et slikt omfang at det ikke var mulig å restaurere skolen.

Foto: Erik Bergan

Elevene ved Asak skole har i en årrekke slitt med dårlig inneklima, og i fjor høst ble elevene holdt hjemme fra skolen i protest mot at kommunen ikke tok affære og fulgte opp de politiske løftene om nybygging av skole, slik det har vært planer om i flere år.

Det politiske flertallet i Halden, Ap, SV og Krf, har nå vedtatt at en ny skole ikke skal bygges ved nåværende Asak skole, men skal flyttes til et område nær Tistedalshallen til sterke protester fra foreldre, lærere og velforeninger.

Risum ungdomsskole skole ble i fjor jevnet med jorda etter at det var oppdaget enorme mugg- og råteskader i 2006, og skolen ble delvis fraflyttet.

Elevene er spredd på mange ulike steder i Halden, og har dels tilhold i lokaler i sentrum og dels på Fredriksten festing. Når en ny skole skal stå klar på Risum er ikke klarlagt.

Kritt tavle

Det er stor usikkerhet blant lærere, foreldre og barn etter rådmannens kuttforslag i skolene. To skoler er i rådmannens forslag foreslått nedlagt og et stort antall lærere kan forsvinne på grunn av kommunens dårlige økonomi.

Foto: Scanpix

Strupe ungdomsskole ble gymsalen og matstellsalen stengt for mer enn et år siden, og fortsatt foreligger ingen avklaring på hva som skal skje ved skolen.

Kutter skoler og lærerstillinger

Halden kommune hadde et svært lite overskudd i 2007, i forhold til året i forveien. Kommunens nettodriftsresultatet ble fra 2006 til 2007 redusert fra 44,4 millioner kroner til marginale ca. 4 millioner, en reduksjon på 40 millioner kroner.

I et forslag fra rådmannen i Halden heter det at skolen må kutte 13,8 millioner for å holde årets budsjett, mens helse og sosial må kutte 69 millioner.

I rådmannens forslag kuttes 24 lærerstillinger fra høstens skolestart.

-Vi kan ikke satse mer enn det vi har. Østfold-kommunene kommer ikke godt ut. Forslaget er ikke en rasering av skolen. Vi prøver å gi skolen så mye som Halden kommune har råd til, og skulle ønske vi hadde mer penger, sier leder i hovedutvalg for undervisning og oppvekst, Fridtjof Dahlen (SV) til Halden Arbeiderblad.

Rådmannen foreslår å legge ned Iddevang skole fra 1. august i år og i et høringsnotat fra rådmannen er det også foreslått å legge ned Folkvang skole.

Det er allerede kommet signaler både fra politikere i posisjon og opposisjon om at de finner det vanskelig å stenge skoler i kommunen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Billigere å handle i Sverige

    Endringer i kronekursen har gjort det betydelig billigere å handle i Sverige de siste månedene, skriver E24.

    – Det er 5–6 prosent rabatt på valutakursen siden nyttår i tillegg til allerede lave priser. Nå blir det ekstra mye å spare på grensehandel og Sverige-turen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til nettstedet.

  • Sarpsborg innebandy-kvinner ute

    Sarpsborg tapte to kamper og spilte en uavgjort i helgens NM-sluttspill i innebandy. Dermed går de ikke til NM-semifinalen.