Lyste aldri ut lederstilling i kommunal bedrift

Hobøl ASVO ansatte ny daglig leder uten at stillingen ble lyst ut. Ordfører Olav Breivik (H) var styreleder da ansettelsen skjedde.

Olav P. Breivik

Ordfører Olav Breivik mener styret i Hobøl ASVO hadde gode grunner for ikke å lyse ut den ledige stillingen som daglig leder ved den kommunalt eide bedriften.

Foto: Hobøl Høyre

På et styremøte i Hobøl ASVO ble styremedlemmene enige om å søke etter en prosjektleder da daglig leder skulle slutte. Dette skjedde i november 2016, men er først kjent for media nå. Styreleder den gang var Hobøls ordfører, Olav Breivik.

I kontrakten til prosjektlederen står det at det er aktuelt med opprykk til daglig leder, dersom alle parter er fornøyde. Dermed begynte styret å finne aktuelle mennesker til jobben. Styreleder Olav Breivik lanserte en kandidat:

– En Asvo-bedrift er noe veldig spesielt. Du skal ha et godt hjerte for de funksjonshemmede og gjerne litt god forretnings-bakgrunn. Det er det ikke alle som har. Så var tilfeldighetene sånn at jeg kjente noen jeg spilte inn til den jobben, sier han.

Nettverk

Breiviks kandidat ble raskt ansatt i prosjektstillingen og er i dag daglig leder. Han mener det var gode grunner til å bruke nettverket istedenfor en utlysning da stillingen ble ledig.

– Vi visste ikke helt når daglig leder skulle gå av. Det var litt fram og tilbake på det.

Ifølge KS er hovedregelen at stillinger i det offentlige eller offentlig eide bedrifter skal lyses ut. For å få de best kvalifiserte søkerne til jobben og for å slippe spekulasjoner om hvem som fikk jobben. KS kan ikke uttale seg om denne spesielle saken, men sier hovedregelen er klar:

– Det er i prinsippet det offentliges penger, og det er jo skattebetalernes penger. Da er det svært sentralt at det er konkurranse om stillinger og innsyn om hvordan det har foregått, sier juridisk direktør Tor Allstrin i KS.

På spørsmål om hvorfor ikke stillingen i Hobøl ble lyst ut, svarer Breivik at de hadde en unik mulighet til å få tak i en prosjektleder. Samtidig innrømmer han at stillingen kunne vært lyst ut.

– Det kan vi ta selvkritikk på at vi ikke gjorde, sier han.

Ny relasjon

Olav Breivik har nå trukket seg fra styret i Hobøl ASVO, siden han er blitt kjæreste med hun som fikk jobben.

– Ting endret seg høsten 2018. Da endret ting seg veldig, sier han.

– Hadde jeg hatt det forholdet jeg har i dag, hadde jeg ikke skrevet under eller vært med på dette.

Breivik er forretningsmannen som ble ordfører i Hobøl i Østfold ved forrige valg. Siden den gang har kommunen kommet seg ut av Robek-lista og er nå klare for å slå seg sammen med fire andre kommuner til nye Indre Østfold kommune fra nyttår. Olav Breivik er Høyres ordførerkandidat ved høstens valg.