Hopp til innhold

Lyssetter kunst fra bronsealderen

Nå skal ikke helleristninger males røde lenger. De skal frem i lyset, bokstavelig talt.

Lyssetter helleristninger-2

Profesjonelle lysdesignere har jobbet med å lyssette helleristninger i Sarpsborg.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Ved Solbergfeltet i Sarpsborg kan man skimte et blått lys fra skogholtet. Hvis du går nærmere vil bevegelsessensorer trigge lyskastere.

Frem kommer over to tusen år gamle helleristninger slik de viste seg i bronsealderen.

– I bronsealderen brukte de bål og fakler for å belyse ulike deler av bergflata. Vi finner spor av keramikk, brent leire og andre ting som tyder på at de har hatt ritualer foran berget, sier Ida Charlotte Wendel, arkeolog i Østfold fylkeskommune.

Fremtidsrettet

Å lyssette helleristningene er en ny og fremtidsrettet måte å vise frem bergkunsten på. Rødmalingen er ikke lenger bærekraftig, mener arkeologene.

– Grunnen er at vi ikke har noen gode bevis for at helleristninger ble malt da de ble laget i bronsealderen. I tillegg har vi hatt problemer med at malinga krakelerer og river med seg mineralkorn fra berget, sier Wendel.

Lyssetter helleristninger

For to tusen år siden ble det brukt bål til å fremheve helleristningene.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Hun forteller at det er vanskeligere å studere huggeteknikkene bak helleristningene når malingen river med seg mineralkorn fra berget.

– Det har også vært et problem at ristningene har blitt tolket ulikt og malt opp feil flere steder. Vi ønsker å finne en måte å formidle ristningene på som er mer i tråd med hvordan vi mener at de skulle oppleves og brukes opprinnelig, sier Wendel.

Lysdesign

Sammen med Riksantikvaren har fylkeskommunen fått fagfolk til å sette opp to installasjoner i Sarpsborg, en ved Solbergfeltet og en Bjørnstadskipet.

– Vi er veldig fornøyde, men det har vært mye jobb. Et spennende og artig prosjekt, sier lysdesigner i Redlight Design, Mathias Andersson.

Installasjonene består av ulike typer lys fra ulike vinkler og noen med farger. Skyggene de skaper gjør at man ser detaljene bedre.

– Nå er det tenkt at disse anleggene skal stå her fast fremover. Så vi håper at dette er noe publikum liker og synes er spennende, sier Wendel.