NRK Meny
Normal

Kantklipping førte til lyngbrann

Brannsjefen i Skiptvet stopper all kantklipping inntil det kommer betydelige mengder nedbør. – Når så lite skal til, så er det en tankevekker.

Onsdag brøt det ut en mindre gressbrann i veikanten ved Mørkveien i Skiptvet. Ifølge vaktleder ved Alarmsentral Brann Øst ble brannen oppdaget og slukket raskt.

Smaalenenes Avis skriver at brannen oppsto under arbeid med kantklipping. Ifølge avisen har kniven på klipperen sannsynligvis kommet borti en stein, som igjen har slått gnister.

– Det er korrekt. Det var klipping i veikanten, og bladene gnisset mot fjellet. Det var gnister fra dette som antente lyng og gress, bekrefter brannsjef Knut Bjørnstad til NRK.no.

Forbud mot St.Hans-bål

Det tørre gresset, kombinert med vind, gjorde at det var stor spredningsfare.

– Heldigvis kom vi raskt til stedet, og det lå rett ved siden av veien, så det var enkelt for oss å slukke brannen. Men det brant heftig da vi kom, og den var under spredning, sier brannsjefen, som anslår at det brant i 100 kvadratmeter

Så lite er det altså som skal til før det oppstår en gressbrann i disse knusktørre dager.

Tidligere denne uken innførte brannsjefene i Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler, og Mosseregionen og Follo totalforbud mot bålbrenning og grilling i skog og mark.

Forbudet gjelder også både organisert og uorganisert opptenning av St. Hans-bål.

– Må ta det på alvor

Brannsjef Bjørnstad i Skiptvet går enda litt lenger for å forhindre at det blusser opp i skog og mark.

– Dette viser at det er veldig tørt, noe som betyr at folk må være ytterst forsiktig. Når føring med kantklipper kan føre til brann, så må vi ta det på alvor.

– Vi har stanset all kantklipping i dette området inntil det kommer nedbør av betydning, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Boliginnbrudd

    En mann pågrepet etter å ha brutt seg inn i et hus i Sarpsborg. Ifølge politiet var en beboer hjemme under innbruddet

  • Billigere å handle i Sverige

    Endringer i kronekursen har gjort det betydelig billigere å handle i Sverige de siste månedene, skriver E24.

    – Det er 5–6 prosent rabatt på valutakursen siden nyttår i tillegg til allerede lave priser. Nå blir det ekstra mye å spare på grensehandel og Sverige-turen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til nettstedet.