Hopp til innhold

Lutefisk hver helg fra oktober til desember

Som president i Norsk Kongelig Lutefisklag må man regne med basiske middager i vinterhalvåret.

Frank Jenssen, Kongelig Lutefisklag

President i Norsk Kongelig Lutefisklag, Frank Jenssen, med septer, fisk og ikke minst lut.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

Klubben ble stiftet som et resultat av mangel på lutefiskrestauranter i Fredrikstad. Oktober 1988 sto startskuddet og siden den tid har det sprunget opp lokallag nærmest over hele kloden.

– Siden dag en har det bare strømt på med nye medlemmer.

Det forteller presidenten i Norsk Kongelig Lutefisklag, Frank Jenssen.

– Dette er jo kongelig gourmetmat, så da er det helt naturlig å gå for det navnet.

Hva syns folk i Fredrikstad om lutefisk? Skru opp volumet, len deg tilbake og nyt en fem på gata her.

Lutefisk også på julaften

Jenssen starter sesongen hvert år den 1. oktober. Så går det slag i slag fra helg til helg med arrangementer og tilstelninger frem til 15. desember, før det er pause i julestria. Men på nyåret starter rabalderet på nytt i Lysekilen i Sverige, før det avsluttes i Baltikum. Men lei av den særegne retten blir han aldri.

– Det er klart det kan bli mye med arrangementer og sånt, men maten den blir jeg aldri lei. Selv på julaften spiser vi lutefisk.

Per i dag er det 35 lokallag i Norge, men også utenfor landets grenser er det mennesker som organisert spiser torsk og skrei lagd i alkaliske baser. Australia, Baltikum, Spania, Svalbard.

– Vi prøvde oss på Danmark også, men det gikk ikke så bra. De var vel mer interesserte i Rødspette tror jeg, humrer Jenssen.

LES OGSÅ: Tørrfisk har nå offisielt rykket opp til den øverste matdivisjonen

Seremoniell affære

Og som medlem i klubben er det visse ritualer og tradisjoner man må forholde seg til. Spiser man lutefisk 15 ganger i løpet av et år, krones man for eksempel til ridder av den gylne lutefisk første klasse. Fortsetter man året etter blir det andre klasse. Og tredje klasse hvis man er ekstra ambisiøs og slenger på et vinterhalvår til.

– Da er det full seremoni. Den nyslåtte ridderen må stifte bekjentskap med ingrediensene. Lukte på tørrfisken vi legger på vår seremonielle fløyelspute, knele på fiskekassa fra Engelsviken og ikke minst avslutte det hele med å smake på luten vi har liggende på ei gammel apotekerflaske merket "Lut", forteller Jenssen med et bredt smil om munnen. Om et noe lurt et.

Også lutefisksangen er en viktig del av arrangementene. Programleder Trond Øyvind Karterud og Frank Jenssen satte stemmebåndene til pers. Hør sangen under.

Salt tilbehør

Men hvis man tar en råsjanse og smaker på lutefisk første gangen, uten å ha noen guide? Hva skal man ha til?

– Alt som er salt passer bra, men det er jo egentlig bare fantasien som setter grenser. Bacon, ribbefett og ertestuing er jo tradisjonelle tilbehør. Men geitost, morrpølse og sirup går det også an å prøve seg på. Det viktigste er bare å passe på at ikke smaken av fisken kommer i skyggen av ingrediensene.