NRK Meny
Normal

Lurte narkosmugler trill rundt

Tollere på Svinesund byttet ut amfetaminen med søppel.

Vogntog med 55 kilo amfetamin

I dette vogntoget fra Litauen fant tollere 55 kilo amfetamin.

Foto: Tollvesenet

Det er Bergensavisen som i dag forteller historien om hvordan tollere på Svinesund lurte narkosmugleren fra Litauen.

Pågrepet i væpnet aksjon

Den 8. oktober gjorde tollerne på Svinesund et kjempebeslag av amfetamin. Da tollerne skulle undersøke et vogntog fra Litauen, fant de 55 kilo amfetamin skjult i lasten.

Men sjåføren av vogntoget visste ingenting om at tollerne hadde funnet narkotikaen. Uten at sjåføren visste hva som foregikk, byttet tollerne ut amfetaminen med søppel. Deretter la politispanere seg på hjul etter traileren.

Ferden endte i Lindås kommune utenfor Bergen, der sjåføren ble pågrepet i en væpnet politiaksjon. Han ble i går fengslet i fire uker i Halden tingrett.

Jakter på bakmenn

Men selv om politiet lyktes med å lure sjåføren, klarte de ikke å spore opp hvem som hadde bestilt narkotikapartiet.

- Vi vet ikke hvem som var mottaker av dette store partiet med amfetamin, sier Terje Berget i politiets grensekrimgruppe i Østfold politidistrikt til BA.

Politiet setter nå alle krefter inn for å få fatt i bakmenn etter rekordbeslagene på Svinesund.

- For de kriminelle organisasjonene er kurerer enkelt å skaffe. Det er verre å bygge opp organisasjoner som må til for å kunne motta og distribuere slike store partier med narkotika. Det er på dette området ressursene må settes inn, sier Terje Berget til NRK.

Norgeshistoriens nest største beslag

Bobil

I denne bobilen lå det skjult 85 kilo amfetamin, 75 kilo hasj og 5.000 ecstacytabletter.

Foto: Camilla Næss / NRK

Beslaget på 55 kilo var det andre store beslaget av amfetamin på kort tid på Svinesund.

Den 18. september fant tollerne et stort narkotikapar gjemt i en bobil. I bobilen lå det skjult 85 kilo amfetamin, 75 kilo hasj og 5.000 ecstacytabletter.

Dette er det største amfetaminbeslaget som er gjort på Svinesund noensinne, og det nest største enkeltbeslaget i norgeshistorien.

En kvinne fra Tsjekkia og en mann fra Tyskland som var i bobilen sitter varetektsfengslet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil erstatte dyrka mark

    Dyrka mark som blir bygd ned av veier eller jernbane bør erstattes ved nydyrking eller ved å flytte matjord. Det foreslår Olav Moe, leder i samferdselskomiteen i Østfold fylkeskommune. Han går inn for at jordflytting skal vurderes ved alle nye samferdselsprosjekter som berører med enn 20 dekar dyrka mark.

  • Truet med pistol

    To menn ble pågrepet i Moss i natt etter at en av dem hadde truet flere andre personer med en pistol. Ifølge politiet startet det hele med et slagsmål ved en bensinstasjon. En mann truet med pistol og stakk så fra stedet. Politiet pågrep de to i boligen til den ene. De fant pistolen og det viste seg å være en soft gun.