NRK Meny
Normal

Lovlighetsklage førte ikke frem

En lovlighetsklage angående en avtale mellom Halden kommune og Norske Skog førte ikke frem. Fylkesmannen har avgjort at kommunen hadde lov til å inngå avtalen.

Sauøya, Halden

Lovlighetsklagen fra Venstre, Sp og De Grønne førte ikke frem. Byttehandelen inkluderer også en intensjon om at Halden kommune bygger en ny havn på Sauøya (bildet).

Foto: Rainer Prang / NRK

Lovlighetsklagen fra Venstre, Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønne i Halden dreide seg om hvorvidt kommunen hadde lov til å inngå en bytteavtale Norske Skog.

Bytter tomter mot infrastruktur

Bynære områder langs Tista, Halden

Fylkesmannen betrakter bytteavtalen mellom Norske skog og Halden kommune som en intensjonsavtale, og en intensjonsavtale slik denne er formulert, er ikke bindende for kommunen på hvert enkelt tiltak.

Foto: Rainer Prang / NRK

I korthet går avtalen ut på at Norske Skog overdrar et antall eiendommer til Halden kommune mot at kommunen forplikter seg til å bygge en jernbanebru til Sauøya, tunnel gjennom fjellet på øya og ny offentlig havn ytterst på Sauøya.

Etter at et flertall i Halden kommunestyre i februar avviste lovlighetsklagen på den inngåtte bytteavtalen mellom kommunen og Norske Skog, ble klagen oversendt Fylkesmannen i Østfold .

Øivind Holth i Miljøpartiet De Grønne er en av de som mener at avtalen er ulovlig .

Fylkesmannen har nå behandlet klagen.

- Intensjonsavtale som ikke binder kommunen på alle punkter

I sakspapirene fra Fylkesmannen får Halden kommune kritikk både for sen og dårlig saksbehandling , men kommunen får likevel medhold i at det var lovlig å inngå avtalen med Norske Skog.

- Slik vi ser det er avtalen å betrakte nærmest som en intensjonsavtale, og en intensjonsavtale slik denne er formulert, er ikke bindende for kommunen på hvert enkelt tiltak, sier direktør for kommunal-, justis- og samfunnssikkerhet hos Fylkesmannen i Østfold, Heidi Vildskog.

De tiltakene som er beskrevet i avtalen, er gjenstand for enkelte vedtak i kommunen.

- De som ikke er enig i alle vedtakene, har klagemulighet på hvert enkelt tiltak, forklarer Vildskog.

Halden havn har vært gjenstand for debatt i flere år .

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To fikk forelegg

    To personer fikk forenklet forelegg fordi de kjørte for fort i Kurlandveien i Sarpsborg hvor Up hadde kontroll i formiddag. Høyeste hastighets som ble målt i 50-sonen var 62 km/t.

  • Økobonde skeptisk til fôrimport

    Forrige uke ble det enklere regler for å importere fôr til dyrene. Men det er ikke en god løsning for økobonde Randi Finstad Sand. Hun vil ikke bruke annet fôr enn økologisk.