NRK Meny
Normal

Lovlighetsklage avvist

Et flertall i Halden kommunestyre avviste en lovlighetsklage på den inngåtte bytteavtalen mellom kommunen og Norske Skog. Saken går nå til fylkesmannen.

Sauøya, Halden

Venstre, Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønnes mener byttehandelen mellom Norske Skog Saugbrugs og Halden kommune er ulovlig. Kommunen overtar tomter mot å bygge infrastruktur og kai på Sauøya (bildet)

Foto: Rainer Prang / NRK

Vedtaket om at Halden kommune og Norske Skog Saugbrugs inngår en intensjonsavtale, ble gjort den 13. desember i Halden kommunestyre i år med et stort flertall.

I følge avtalen overdrar Saugbrugs 340-350 dekar eiendom på Tyska, Hollenderen, Sauøya, langs Tista og Vadet i Tistedal. 100-130 dekar ligger langs Tista i nærhet til sentrum av byen, mens 220 dekar ligger i Tistedal.

Halden kommune på sin side forplikter seg til å bygge en jernbanebru til Sauøya, tunnel gjennom fjellet på øya og ny offentlig havn ytterst på Sauøya.

Avviste lovlighetsklage

Bynære områder langs Tista, Halden

Saugbrugs overdrar 340-350 dekar eiendom på Tyska, Hollenderen, Sauøya, langs Tista og Vadet i Tistedal. Halden kommune på sin side forplikter seg til å bygge en jernbanebru til Sauøya, tunnel gjennom fjellet og ny offentlig havn ytterst på Sauøya.

Foto: Rainer Prang / NRK

Et flertall i Halden kommunestyre avviste torsdag lovlighetsklagen på den inngåtte bytteavtalen mellom kommunen og Norske Skog mot 12 stemmer.

Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne står bak lovlighetsklagen, og de mener avtalen  ikke er lovlig.

Geir Helge Sandsmark, Venstre Halden

-Det er likevel beklagelig at opposisjonen ikke grep denne muligheten til å bringe fram vurdering av økonomiske og andre konsekvenser av avtalen før den trer i kraft, sier Geir Helge Sandsmark (Venstre) til NRK.

Foto: Rainer Prang / NRK

Høyre, Venstre, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Rødt og Pensjonistpartiet stemte for lovlighetsklagen, da kommunestyret stemte over saken.

Saken går nå til Fylkesmannen.

Ikke overrasket

I forkant av kommunestyremøtet torsdag hadde Venstre også lagt frem en klage i forhold til at nestleder i hovedutvalget for nærings- og miljøpolitikk, Paul Kristiansen (Ap), var innhabil da utvalget behandlet saken.

Da bytteavtalen ble behandlet ble det i utvalget stilt spørsmål om Kristiansens habilitet. I ettertid ble det slått fast at Kristiansen unnlot å opplyse at han på daværende tidspunkt var medlem av bedriftsforsamlingen i Norge Skog. Ifølge forvaltningsloven var han dermed inhabil.

- Avgjørelsen i komunestyret torsdag var ikke uventet. Det er likevel beklagelig at opposisjonen ikke grep denne muligheten til å bringe fram vurdering av økonomiske og andre konsekvenser av avtalen før den trer i kraft, sier Geir Helge Sandsmark (Venstre) til NRK.

Sterk debatt

Mons Hvattum, SV Halden

SVs Mons Hvattum mener det er bra at Fremskrittspartiet ikek vil bidra til å gjjøre prosjektet dårligere, selv om man er uenig i vedtaket, skriver Halden Dagblad.

Foto: Rainer Prang / NRK

Ordvekslingen fra Halden kommunestyres talerstol var torsdag kraftig ifølge Halden Dagblad.

Venstres Roar Günther Andersen mente Halden kommune hadde "kjøpt katta i sekken" gjennom byttehandelen med Saugbrugs.

- Vi ser helt klart noen betenkeligheter ved de økonomiske aspektene i denne saken, men vi forstår også at det ikke nytter å ta omkamp på alle saker som ikke går i vår favør. Det er for så vidt mye vi skulle ønske ble gjort annerledes, men i denne saken må vi bare innrømme at slaget er tapt, og gjøre det beste ut i fra den nåværende situasjonen, sa Frps Egil Lund Pettersen ifølge Halden Dagblad.

- Har vi en lovlig grunn til å vedta dette forslaget? Ja, det mener jeg da ganske bestemt at vi har. Og situasjonen blir uansett ikke noe bedre hvis man forsøker å gjøre prosjektet dårligst mulig kun fordi man er uenig i vedtaket. Det er jeg veldig glad for at Frp forstår, konkluderte Sv`s Mons Hvattum.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Venter på bergingsbil

    Vegtrafikksentralen øst melder at det er ventetid for bergingsbil som kan få bort et vogntog som stenger for Oslofjordtunnelen i retning Drøbak. Det er uvisst hvor lenge tunnelen blir stengt.

  • Oslofjordtunnelen stengt mot Drøbak

    Oslofjordtunnelen i Akerhus og Buskerud er stengt i retning mot Drøbak. Det pågår berging av en vogntog i tunnelen, melder Vegtrafikksentralen øst.