NRK Meny
Normal

Lover kamp mot brunsnegler

Hageeiere som er invadert av brunsnegler i Fredrikstad kan nå vente seg hjelp fra kommunen i kampen mot skadedyret. Ordfører Jon-Ivar Nygård har tatt henvendelser fra fortvilte innbyggere på alvor.

Plastkar med brunsnegler

Fredrikstads ordfører vil gi offentlig hjelp til kampen mot brunsneglene. Hvordan, skal formannskapet avgjøre senere.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Valglogo

– Jeg tør selvfølgelig ikke å garantere noe i forhold til sneglebestanden. Men jeg er i hvert fall veldig tydelig på at vi som kommune skal være med på å bidra til at det blir bedre, sier Nygård.

Kjemper alene

Den forhatte brunsneglen sprer seg til stadig flere hager i Østfold, og Fredrikstad er blant kommunene som er hardt rammet i år. Flere lokalsamfunn har gått til krig mot sneglene, men uten hjelp fra kommunen føler mange hageeiere at de kjemper alene, og forgjeves.

Ordfører Jon-Ivar Nygård

– Det hjelper selvfølgelig ikke at hageeiere rydder unna sneglene, om vi ikke rydder den kommunale grunnen ved siden av, sier ordfører Jon-Ivar Nygård.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Daniel Hammer fra Ambjørnrød har arrangert to aksjoner i nærmiljøet i sommer. Han er blant dem som mener kommunene bør hjelpe med gode tiltak.

– Så lenge det er på min eiendom så har jeg ansvaret, og det er greit. Men det hjelper lite å plukke her om det kryr av snegler på kommunens eiendom like ved. Jeg tror nok de må på plass med effektive midler og litt innsatsstyrke, sier Hammer.

Og det er nettopp det ordfører Jon-Ivar Nygård nå ser for seg. Etter gjentatte oppslag i media, og etter å ha fått mange henvendelser fra fortvilte innbyggere, ønsker han nå å gjøre en innsats.

Da NRK besøkte Hammer var far og sønn, Daniel og Axel Henrik Hammer i gang med dagens økt. Axel Henrik hjelper til med sneglesanking nesten hver dag.

Rydde kommunal grunn

Axel Henrik Hammer

Axel Henrik Hammer hjelper til med å samle brunsnegler nesten hver dag.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Det må jo være et samarbeid med hageeier og lokalsamfunnsutvalg, og kanskje kan kommunen bidra med gift i enkelte sammenhenger, sier Nygård. Han lover også at kommunen skal bli bedre på sine egne områder.

– Det hjelper selvfølgelig ikke at hageeiere rydder unna sneglene, om vi ikke rydder den kommunale grunnen ved siden av.

Ordføreren tok saken nylig opp i formannskapet, og det er nå administrasjonen som skal se på hvordan kommunen kan bidra for å bekjempe brunsneglene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Arbeidsulykke i Fredrikstad

    Nødetatene har rykket ut etter melding om en arbeidsulykke på Råbekken i Fredrikstad. Ifølge Fredriksstad Blad skal en person ha fått klemt armen i en maskin. Et Sea King-redningshelikopter har også blitt sendt til stedet.

  • E6 åpnet etter trafikkuhell

    E6 ved Missingmyr i Råde er åpen for trafikk etter trafikkuhell. Veien i retning nord var i en periode stengt i ett felt etter at en bil kjørte i midtdeleren.