NRK Meny
Normal

Lover bedre informasjon om flyktninger

Det tok få dager før avtalen om et mottakssenter for 1000 flyktninger ble underskrevet. Ordføreren skjønner at innbyggerne i Råde reagerer, men lover at de skal få informasjonen de trenger.

Rene Rafshol

– Jeg skjønner godt at folk er bekymret, sier Rådes ordfører René Rafshol (H).

Foto: Tomas Berger / NRK

Ordføreren sier at det mangler noen kommunale avtaler før alt formelt er klart for bruk. Tempoet har vært nok til å ta pusten fra folk, og flere innbyggere i Råde har sagt til NRK at det er bekymret over det som skjer.

- Dette har gått veldig raskt, så informasjonen til nå har ikke vært så god som den burde.

René Rafshol, ordfører i Råde

Det skjønner ordfører René Rafshol godt, men han tror at den informasjonen som kommer, vil by på viktige nyanser som innbyggerne vil forstå.

– Jeg skjønner bekymringen, for dette er helt ukjent. Et ankomstsenter er ikke et vanlig ord i vårt ordforråd, sier Rafshol.

Mottakssenter, ikke asylmottak

– Dette er ikke et asylmottak. Og når de først får vite mer om hva dette er, så tror jeg folk i Råde vil se positivt på det, fortsetter ordføreren.

– Det er et ankomstmottak. Det betyr at de ikke skal være der, legger varaordfører Frederikke Stensrød (Frp) til.

Frederikke Stensrød

Mottakssenteret i Råde blir flyktningenes første møte med Norge, sier varaordfører Frederikke Stensrød (Frp). De skal registreres og gjennom en helsesjekk, og så videre til asylmottakene.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Dette er flyktningenes første møte med Norge, med politi og helsemyndigheter. Så skal de videre til andre mottak. Befolkningen vil nok merke at det er trafikk ved det gamle Smart Club-bygget, men det er ikke sikkert at de kommer til å merke så mye av dem som kommer dit.

Infoskriv og folkemøte

Tidlig i neste uke kommer det informasjonsskriv fra UDI til alle som bor i Råde, forteller ordføreren.

– I tillegg kommer UDI på et folkemøte, for å vise folk tankene rundt dette stedet. Jeg ønsker også å ha et månedlig nyhetsbrev på kommunens hjemmeside for å ha den dialogen og informasjonen som kommunens innbyggere trenger.

Samtidig ligger det muligheter for det lokale næringslivet her, sier varaordfører Stensrød.

– Det blir mange næringsdrivende som får flere oppdrag. Dette mottakssenteret skaper en god del arbeidsplasser.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.