NRK Meny
Normal

Lønnshopp for svenske sykepleiere

Svenske sykehus tilbyr lønnshopp for sykepleiere i håp om å få dem tilbake i jobb. I Värmland er en av fem stillinger på akuttmottak ubesatt.

Sykepleier

Sykepleiere i Värmland tilbys bedre lønn.

Foto: Colourbox

Mange sykepleiere på svensk side av grensen er blitt lokket av et høyere lønnsnivå i Norge. I Sverige er det også bekymring for at bygging av et topp moderne sykehus i Sarpsborg kan virke forlokkende.

26 har sagt opp i år

Så langt i år har 26 intensivsykepleiere i vår nabofylke i øst, Värmland, sagt opp sine stillinger, melder Sveriges Radio Värmland. Det har ført til at en av fem stillinger er ubesatt.

Landstinget (tilsvarende fylkestinget) i Värmland sørger nå for et lønnshopp for intensivsykepleierne, i håp om at det kan bidra til å avhjelpe situasjonen.

Intensivsykepleierne tilbys en lønnsøkning på 1.000 til 3.000 kroner måneden. Og de som tar på seg ekstravakter skal få plusset på timelønnen for disse vaktene med 100 kroner. Divisjonssjef Henrik Svensson sier til Sveriges Radio at han håper det vil få flere til å søke seg til akuttmottaket.

Handler om mer enn penger

De tillitsvalgte er likevel ikke overbevist om at dette løser alle problemene:

– Jeg tror ikke dette kan løses med noen få tusenlapper, sier Fatou Bengtsson, tillitsvalgt på akuttmottaket til SR Värmland. – Det handler om rekruttering, belastning og mulighet til å hente seg inn. I sommer har det vært forferdelig. Folk har arbeidet mye overtid.

Bengtsson håper tiltakene kan bidra til at bemanningen blir styrket. Og tilleggsbetalingen for ekstravakter gjelder alle ansatte ved sykehusene, slik at akuttmottaket kan få hjelp av andre avdelinger.

Det nye Østfoldsykehuset

Det er frykt for at et nytt moderne sykehus i Østfold skal lokke flere svenske sykepleiere over grensen.

Foto: Arkitektgruppen Nytt Østfoldsykehus/COWI

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • HTH tapte andre kvartfinalekamp

    Halden Topphåndball tapte den andre kvartfinalekampen i håndballsluttspillet mot Haslum. Haslum vant 25-22 i Bærum. Halden vant den første kampen, og dermed blir det en tredje og avgjørende kvartfinalekamp i Halden kommende søndag.

  • FBK møter Larvik

    Fredrikstad Ballklubb skal møte Larvik i kvartfinalen i sluttspillet i håndball. Det ble klart etter at Larvik valgte å spille mot Fredrikstad. FBK vant den ene kampen mot Larvik i serien denne sesongen.