NRK Meny
Normal

Lokførerforbundet: – Veldig rart, nesten provokatorisk

NSB har valgt å innstille alle lokaltog fra Østfold mot Oslo – selv om ikke alle lokførerne er tatt ut i streik.

NSB streik

STREIK: Flere tusen passasjerer har de siste dagene blitt rammet av lokførerstreiken. Ifølge lokførerforbundet kunne en del av togene blitt kjørt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Rolf Ringdal

PROVOSERT: Leder Rolf Ringdal i lokførerforbundet.

Foto: Norsk Lokomotivmannsforbund

– Vi oppfatter dette som veldig rart, kanskje til og med provokatorisk. Det rammer passasjerene og skaper et inntrykk av at de streikende er årsaken, sier leder Rolf Ringdal i lokførerforbundet.

Mandag morgen er tusenvis av pendlere rammet av streiken blant lokførerne i NSB. Regiontogene stopper ikke på alle stasjonene nærmere Oslo, og alle lokaltogene fra Østfold mot Oslo er innstilt.

Bakgrunnen er en konflikt mellom lokførerne og NSB, en konflikt som nå er trappet opp.

Det fører til mer trafikk på veiene og overfylte busser.

– Uredelig

Ringdal i lokførerforbundet mener deler av kaoset er unødvendig. Ifølge hans tall har NSB lørdag, søndag og mandag innstilt 210 tog flere enn nødvendig. Disse kunne blitt kjørt av lokførere som ikke er tatt ut i streik, og ville dermed ikke medført noen form for streikebryteri.

– Vi oppfatter det som uredelig når man gjør sånt. Det har vi også gitt klar beskjed om til NSB, sier Ringdal.

Kommunikasjonssjef Åge Christoffer Lundeby i NSB sier tallet fra lokførerforbundet på antall tog de kunne kjørt tross streiken (210) er for høyt.

– Det tallet kjenner vi absolutt ikke igjen. Men det stemmer at vi kunne kjørt noen tog innimellom. Men vi måtte ta en avgjørelse for kundenes forutsigbarhet, og også for sikkerheten, sier Lundeby.

Han avviser at NSB opptrer provoserende ved å innstille alle lokaltogene.

– Det medfører ikke riktighet at NSB bruker kundene som et maktmiddel. Vi kunne kjørt noen flere tog, men det er tre årsaker til at vi ikke gjør det.

– Det er forutsigbarhet for kundene, sikkerhet ved at det kunne blitt for store menneskemengder på plattformene. I tillegg er det logistikken med togene – at togene ikke er der de skal. Det er viktig å ta hensyn til alle faktorene, sier han.

Mener NSB tilspisser konflikten

Åge-Christoffer Lundeby

SIKKERHET: Kommunikasjonssjef Åge Christoffer Lundeby i NSB.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Ringdal i lokførerforbundet mener likevel NSB fint kunne kjørt en god del flere tog.

– Det er bedre at det går noen tog enn at det ikke går noen lokaltog. At man innstiller mange flere tog, det er å tilspisse konflikten. Med dagens teknologi er det to tastetrykk for kunden å finne ut hvilke tog som går og ikke går. Det er bedre med noen tog enn ingen tog, sier Ringdal.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Frykter å få for mange ansatte

    De fem kommunene som skal bli Indre Østfold kommune i 2020, forsøker å unngå at ansatte blir overtallige når kommunene blir slått sammen. Det er blant annet innført nye regler når stillinger blir ledige. Nå skal det vurderes om det er mulig å dekke opp arbeidet uten å ansette en ny i kommunen.

  • Tatt tolv ganger uten førerkort

    En 37 år gammel haldenser er dømt til fengsel i et år og fire måneder blant annet for fire tilfeller av kjøring i narkorus og tolv tilfeller av kjøring uten førerkort. Mannen, som aldri har hatt førerkort, er dømt for kjøring i ruset tilstand fem ganger tidligere og han er straffet 17 ganger tidligere for kjøring uten førerkort.