Hopp til innhold

Lokførerforbundet: – Veldig rart, nesten provokatorisk

NSB har valgt å innstille alle lokaltog fra Østfold mot Oslo – selv om ikke alle lokførerne er tatt ut i streik.

NSB streik

STREIK: Flere tusen passasjerer har de siste dagene blitt rammet av lokførerstreiken. Ifølge lokførerforbundet kunne en del av togene blitt kjørt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Rolf Ringdal

PROVOSERT: Leder Rolf Ringdal i lokførerforbundet.

Foto: Norsk Lokomotivmannsforbund

– Vi oppfatter dette som veldig rart, kanskje til og med provokatorisk. Det rammer passasjerene og skaper et inntrykk av at de streikende er årsaken, sier leder Rolf Ringdal i lokførerforbundet.

Mandag morgen er tusenvis av pendlere rammet av streiken blant lokførerne i NSB. Regiontogene stopper ikke på alle stasjonene nærmere Oslo, og alle lokaltogene fra Østfold mot Oslo er innstilt.

Bakgrunnen er en konflikt mellom lokførerne og NSB, en konflikt som nå er trappet opp.

Det fører til mer trafikk på veiene og overfylte busser.

– Uredelig

Ringdal i lokførerforbundet mener deler av kaoset er unødvendig. Ifølge hans tall har NSB lørdag, søndag og mandag innstilt 210 tog flere enn nødvendig. Disse kunne blitt kjørt av lokførere som ikke er tatt ut i streik, og ville dermed ikke medført noen form for streikebryteri.

– Vi oppfatter det som uredelig når man gjør sånt. Det har vi også gitt klar beskjed om til NSB, sier Ringdal.

Kommunikasjonssjef Åge Christoffer Lundeby i NSB sier tallet fra lokførerforbundet på antall tog de kunne kjørt tross streiken (210) er for høyt.

– Det tallet kjenner vi absolutt ikke igjen. Men det stemmer at vi kunne kjørt noen tog innimellom. Men vi måtte ta en avgjørelse for kundenes forutsigbarhet, og også for sikkerheten, sier Lundeby.

Han avviser at NSB opptrer provoserende ved å innstille alle lokaltogene.

– Det medfører ikke riktighet at NSB bruker kundene som et maktmiddel. Vi kunne kjørt noen flere tog, men det er tre årsaker til at vi ikke gjør det.

– Det er forutsigbarhet for kundene, sikkerhet ved at det kunne blitt for store menneskemengder på plattformene. I tillegg er det logistikken med togene – at togene ikke er der de skal. Det er viktig å ta hensyn til alle faktorene, sier han.

Mener NSB tilspisser konflikten

Åge-Christoffer Lundeby

SIKKERHET: Kommunikasjonssjef Åge Christoffer Lundeby i NSB.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Ringdal i lokførerforbundet mener likevel NSB fint kunne kjørt en god del flere tog.

– Det er bedre at det går noen tog enn at det ikke går noen lokaltog. At man innstiller mange flere tog, det er å tilspisse konflikten. Med dagens teknologi er det to tastetrykk for kunden å finne ut hvilke tog som går og ikke går. Det er bedre med noen tog enn ingen tog, sier Ringdal.