NRK Meny
Normal

Lokalpatriot vil redde gågata

Storgata i Halden var tidligere full av folk, men slik er det ikke lenger. Lokalpatriot lagde egen markedsundersøkelse, for å få nytt liv i gata.

Halden sentrum - gågate

STILLE I GATA. Grensehandel og to kjøpesentre, som begge ble etablert på 90-tallet, har tatt piffen ut av gågata i Halden (bildet). Mange av sentrumsbutikkene har flyktet over i kjøpesentrene.

Foto: Rainer Prang / NRK

Vegard Svanberg er en bypatriot av de sjeldne.

Han markerer seg nå ved å fortelle Halden handelsstand og Halden kommune hva han gjennom en egen markedsundersøkelse har oppdaget, at folk i Halden ønsker seg av byens sentrum.

Tidligere har Svanberg, som står bak data- og bredbåndsleverandøren Monsternett, sørget for gratis trådløst bredbånd i hele gågata, og det er kjærlighet til Halden som ligger bak initiativene.

- Jeg er lokalpatriot. Mitt standpunkt er at skal det høstes lokalt, så må det satses lokalt, sier Svanberg til NRK.no.

Les også:

Vegard Svanberg

ROSER PATRIOTISMEN I HJEMBYEN. - Svarene fra folk viser ekte lokalt engasjement, og forteller at folk i Halden bryr seg om byen sin. Oppsummert viser undersøkelsen tydelig at befolkningen i Halden ønsker mer aktivitet og bedre tilgjengelighet og tilbud, sier Svanberg om resultatene av egen markedsundersøkelse.

Foto: Privat

- Bruk fordelen sentrene ikke har

Det har i årenes løp blitt slik, at gågata i Halden, som egentlig heter Storgata og strekker seg fra Nordsiden av elva Tista og til Sydsiden av byen, har fått færre og færre butikker og dårligere handelsaktivitet.

Der det før var stor handel og folkeliv, er det tomme lokaler. Ifølge lokalbefolkningen ser gågata "død ut" i perioder på døgnet.

Mange av butikkene langs Storgata har endt opp i enten Tista Senter eller Halden Storsenter, som begge ble etablert i Halden midt på 90-tallet.

Svanberg mener tiden er overmoden, for at gågata benytter seg av muligheter sentrene ikke har, for å kapre kunder.

- Det har vært en debatt rundt gågate og sentre. Men gågata kan utnytte de fordelene et kjøpesenter under tak ikke har.

For eksempel kan det godt lukte litt utegrill og være litt røffere aktiviteter i en gågate enn inne på et kjøpesenter, sier Vegard Svanberg.

Halden har, med kort vei til Sverige, Svinesund og Strømstad, heller ikke unngått konkurransen med grensebutikkene på svensk side.

- Gågata kan reddes

- Haldenseren har talt: Gågata kan reddes, sier Vegard Svanberg som en konklusjon på en markedsundersøkelse han selv satte igang rett før jul i fjor, og som nå er oppsummert og lagt fram.

Han peker på at det i flere år har rast en debatt rundt gågata i Halden, der handelsnæringen og kommunen tilsynelatende har stått mot hverandre.

- Men hittil har ingen spurt befolkningen om hva de mener. Så hva skal egentlig til for å redde gågata?, spør Svanberg og viser samtidig til svarene fra egen undersøkelse.

Spørsmålet til haldenserne lød:

"Hva skal til for at vi vil være mer i Halden sentrum?"

- Svarene flommet inn både på Facebook, via telefon og e-post, og resultatene av undersøkeslen viser at små tiltak kan gjøre store forskjeller, sier han.

Les også:

Thor Edquist (H)

FÅR ROS FRA ORDFØRER. - Ja, alt engasjement er positivt, og absolutt dette. Vegard ga gratis trådløst internet til gågata, og engasjerer seg nå for å få haldenserne enda mer engasjerte. Men rett skal være rett... Han er en av mange haldenserne som aktivt viser at hjertet banker for Norges flotteste by, nemlig Halden, sier ordfører Thor Edquist.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Det må satses

Fra undersøkelsen kommer det tydelige signaler fra befolkningen på at både kommunen og handelsnæringen må være villige til å satse betydelig for å tilrettelegge for bruk av gågata.

Her er de 5 tiltakene som flest folk var opptatt av:

1. Gratis parkering 2. Bedre og flere butikker, lengre åpningstider
3. Spisesteder og kaffebarer 4. Ta Busterudparken i bruk 5. Sosiale møteplasser

- En overveldende andel betegnet det som helt nødvendig å ha gratis parkering og god tilgang på parkeringsplasser.

Flere påpekte at parkeringen må være helt gratis, fordi det å i det hele tatt måtte oppsøke en automat, uavhengig av prisen, er en terskel som gjør at man velger å reise andre steder, sier Vegard Svanberg.

Det kom inn en rekke tilbakemeldinger om butikker som savnes i bybildet, og mange sier også at åpningstidene er en sterkt begrensende faktor.

- Man rekker ikke å komme seg i butikken etter jobb, og butikkene stenger for tidlig på lørdager er svarene i undersøkelsen, sier han.

Augustin cafe

SOSIALE MØTEPLASSER. Haldenserne svarer i markedsundersøkelsen at de ønsker å bruke både sentrene og gågata, men at summen av tilbudene ikke er godt nok. Man ønsker at gågata skal være noe spesielt, og at det også skal være en sosial arena.

Sosial treffpunkter

Begrepet "Folk trekker folk" gjør seg også gjeldende i Halden. Der det ikke er folk, dit går heller ingen andre.

- Når gågata er stengt er det ingen insentiver for å oppsøke gågata på kveldstid. Det savnes "ordentlige" restauranter på Nordsiden, og det savnes kaffebarer og lignende steder man kan oppsøke og samles i på kveldstid.

Flere har nevnt et savn av sosiale møteplasser. Det svarene lyder på omfatter alt fra bowlinghall, klubber for ungdom og voksne, "fotballpub", innendørs lekearenaer for barn og lignende steder der blant annet foreldre i permisjon kan møtes, sier han.

Geit og ponny

VIL BRUKE PARK I SENTRUM. Fra markedsundersøkelsen kom mange forslag til aktiviteter i Busterudparken, og for eksempel er 'Dyredager' med levende dyr nevnt.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

Vil bruke parken

Nordsiden av Haldens gågate har dessuten en stor park i sin nærhet, og det er det mange av deltakerne i spørreudnersøkelsen, som har festet seg ved.

- Det kom inn mange forslag til aktiviteter i Busterudparken, og for eksempel er "Dyredager" med levende dyr nevnt. Det er ønske om en utvidet lekepark, og at parkområdene benyttes for konserter, marked, basarer, auksjoner, teater og idrett.

Dette er ekte engasjement for byen vår, og viser at folk bryr seg, sier Svanberg.

Et av tiltakene, som ble etterlyst av de som svarte på Svanbergs undersøkelse, er isbane.

- For få dager siden ble det bygget en liten isbane for de aller minste her i Busterudparken, midt i byen. Dette er et veldig bra tiltak, sier Svanberg og roser både snekkerfirmaet som har lagt til rette og Halden brannvesen, for å ha sørget for å få lagt isen.

- Kan brukes de fleste steder

Vegard Svanberg mener svarene han har fått fra folk i Halden på sitt spørsmål om hva som skulle til for at sentrum skulle bli mer benyttet, kan brukes de aller fleste steder der gågatene sliter med oppmerksomheten i forhold til grensehandel og kjøpesentre.

- Det er sikkert mange oppskrifter på å redde en gågate, og det er helt sikkert ulikt fra by til by. Men jeg tror at et bysentrum må sørge for aktivitet, og at folk trives der.

For Haldens del må man gjøre det ingen andre har gjort, og kanskje heller ikke kopiere andre, sier Vegard Svanberg til NRK.no.

38 forslag og tiltak fra innbyggerne:

(Rekkefølgen er tilfeldig)

1. Gratis parkering
2. Torget som arena for konserter og arrangementer
3. Tak over gågata, ala Nordstan i Gøteborg
4. Lettere å parkere (flere plasser)
5. Mulighet til å avbryte parkeringstiden ved å dra kortet en gang til
6. Åpningstider/tilgjengelighet
7. Arrangementer i gågata
8. Bedre butikker
9. Familieaktiviteter i parken
10. Gjenåpning av Dickens
11. Matbutikk
12. Bedre ungdomsklubb med gode aktiviteter
13. Større trekkplastre ala Starbucks
14. Handle i butikk/senter A gir rabatt i butikk/senter B
15. Større elektroforretning
16. Fiske-, grønnsaks- og gårdsutsalg
17. Flere klesbutikker, som Carlings, Bik Bok og f.eks. Gamestop
18. Skøytebane i Busterudparken på vinterstid
19. Klesbutikker
20. Benytte Busterudparken som konsertarena
21. Luciatog
22. Eldredagen
23. Arrangere «dyredager» med levende dyr i Busterudparken
24. Bedre kinotilbud med flere forestillinger, særlig lørdag og søndag på dagtid
25. Butikkene må informere om tilbud på Facebook o.l.
26. Gamestop
27. Bowlinghall
28. Sportsbutikk
29. Vinmonopolutsalg
30. Kaffebar med kvelds- og søndagsåpent
31. Flere spisesteder (ordentlige restauranter)
32. Lekeplass for barn i Busterudparken. Dagens er for liten. Se til Fredrikstad.
33. Marked, basarer og auksjoner
34. Et «morosenter»
35. Fotballpub
36. Må skje mer på utsiden av butikkene
37. Matlukt og smaksprøver
38. Enkle arrangementer: Teater, idrett

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Etterslukking i Sarpsborg

    Politiet informerer om at de fremdeles driver med etterslukking av Sefa-bygget i Sarpsborg, og så lenge de gjør det vil det ikke være mulig for de som har biler parkert i bygget å få hentet ut disse.

  • Overproduksjon av svinekjøtt

    Overproduksjon av svinekjøtt gjør at en mulig ordning hvor bøndene får betalt for å avvikle driften, skal utredes. Partene bak jordbruksavtalen er enige om å utrede en mulig ordning for å kjøpe ut svinebønder. Bakgrunnen er at prognosene viser en overproduksjon på 4.300 tonn svinekjøtt i 2018, noe som vil gi bøndene store tap. Det skriver Nationen.