NRK Meny
Normal

LO-kampanje for Ryanair-ansatte

LO i Østfold vil hjelpe Ryanair-ansatte med å organisere seg.

Ryanair åpner sju ruter fra Moss Lufthavn Rygge.

Ryanair har nå base og ansatte i Norge ved Moss lufthavn Rygge.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Flere fagforeninger i landet boikotter det irske flyselskapet, fordi Ryanair ikke lar de ansatte organisere seg og få en tariffavtale.

Forbundene har sluttet seg til det internasjonale transportarbeiderforbundet ITFs kampanje «Ryanair be fair», som går over hele Europa i høst.

– Har null forståelse for fagforeninger

Blant dem er LO. Ryanair har hovedbase på Moss lufthavn Rygge i Østfold.

Ulf Lervik , LO Østfold

LO-leder i Østfold Ulf Lervik.

Foto: NRK

– Vi starter en kampanje nå hvor vi skal få satt oss ordentlig ned og snakket med de ansatte i Ryanair slik at vi kan få hjulpet dem til å organisere seg nå som flyselskapet har fått en egen base i Norge. Flere ansatte bor også i mosseregionen, sier Lervik.

– Vi har helt klare indikasjoner på at arbeidsforholdene er svært dårlige i Ryanair. Uttalelser fra informasjonssjefen i flyselskapet viser også en total mangel på forståelse for poenget med fagforeninger, sier Lervik til NRK.no.

– Vi snakker kun med hver enkelt ansatt

LO-lederen i Østfold viser til Ryanairs kommunikasjonssjef for Europa, Daniel de Carvalho, som sa til NTB i slutten av september at flyselskapet kun vil forhhandle med hver enkelt arbeidstaker om lønns- og arbeidsavtaler.

– Det er greit for oss om våre ansatte ønsker å organisere seg, men når det gjelder lønns- og arbeidsavtaler så ønsker vi å ordne slikt direkte med den enkelte, sier Caralho til NTB.

Carvalho tror heller ikke at boikotten vil ha noen betydning for Ryanair.

– Det får nok mer betydning økonomisk for dem som ikke kan velge billigste fly-alternativet fordi de er pålagt å boikotte, sa Caralho til NTB.

LO i Østfold mener uttalelsene understreker hvor viktig det er å få organisert de ansatte og snakke direkte med hver enkelt av dem som jobber i Norge.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-nyhetene 22.55

  • Sparta tap

    Det ender til slutt 3–5 mellom Sparta og Lillehammer. Dermed leder Lillehammer 3–0 i kamper, og Sparta må vinne de fire neste for å nå finalen i sluttspillet.