Hopp til innhold

– Fredrikstad kommune brøt likestillingsloven

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener Fredrikstad kommune utsatte en kvinne for indirekte diskriminering på grunn av kjønn.

Fredrikstad kommune, rådhuset

Ifølge likestillingsombudet har Fredrikstad kommune brutt likestillingsloven.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Diskrimineringen går ut på at hun ikke ble vurdert som aktuell i det hele tatt. Kommunen undersøkte ikke om hun kunne tenke seg å øke stillingsprosenten sin, sier nestleder Elisabeth Lier Haugseth ved Likestilling og diskrimineringsombudet.

På grunn av sykdom i en av virksomhetene i Regulering og teknisk drift (RTD) ønsket Fredrikstad kommune å konstituere en avdelingsleder i 100 prosent. Lederen hadde vært delvis sykemeldt i flere måneder allerede.

25 års ingeniørerfaring

Nestleder hos likestillings og diskrimineringsombudet,Elisabeth Lier Haugseth

Nestleder Elisabeth Lier Haugseth ved Likestilling og diskrimineringsombudet mener saken illustrerer et litt fastgrodd tankemønster hos mange arbeidsgivere.

Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN

Kommunen spurte to mannlige ingeniører. En kvinnelig ingeniør i avdelingen klaget saken inn for ombudet. Hun mente hun var best kvalifisert og at hun ble forbigått på grunn av kjønn.

Hun tok en bachelor-grad som ingeniør i 1989, han som fikk jobben tok bachelor-grad i et annet ingeniørfag i 2004.

Hun har 25 års ingeniørerfaring fra ulike større virksomheter. Han som ble valgt har jobbet fullt i teknisk drift i Fredrikstad kommunen fra 2007.

Ingen av dem hadde ledererfaring, men han hadde flere studiepoeng i både prosjektledelse og personalledelse. Hun hadde vært tillitsvalgt.

Kvalifisert

Likestillingsombudet mener det er vanskelig å si hvem som er best kvalifisert for stillingen.

– Men hun ser altså ut til å være godt kvalifisert for oppgaven, men ble altså ikke ansett som aktuell, fordi hun jobbet 70 prosent, sier Haugseth.

Likestillingsombudet mener Fredrikstad kommune hadde rett til å kreve at avdelingslederen måtte jobbe i full stilling. Lier Haugseth mener de burde spurt kvinnen om det var aktuelt.

– Det er ingen automatikk i at om man ønsker å redusere stillingen sin, så vil man fastholde det dersom det kommer andre muligheter som gjør at man må jobbe 100 prosent.

Hun mener saken illustrere et litt fastgrodd tankemønster hos mange arbeidsgivere.

Kommunen kan klage

Personalsjef Kirsti Sand Aune i Fredrikstad kommune sier hun har lest saken fra ombudet med stor interesse.

– Men det er for tidlig å komme med noen uttalelse før saken er vurdert i juridisk avdeling. Vi har frist til å svare ombudet 11. juni og eventuelt bringe saken inn for likestillingsnemnda.

Kvinnen som klaget er tilfreds med ombudets avgjørelse, fordi hun følte seg veldig urettferdig behandlet.

– Det er greit at dette kommer fram i mediene, det er ille at det skal være slik i 2015.