NRK Meny
Normal

Ligger til rette for insektsommer

Det varme, fuktige været som er varslet i Sør-Norge den kommende tiden er gunstig for mange insektarter. – Viktig også for oss mennesker, sier insektforsker.

Bier på blomst

Flyvende insekter som bier, veps og humler har en viktig funksjon ved at de pollinerer eller bestøver stort sett alle planter.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Etter et par år med dårlige forhold for blant annet veps, bier og sommerfugler ser det ut til at de nå går en bedre sesong i møte. Mye takket være en mild vinter og en tidlig vår.

Frode Ødegaard

Seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning.

Foto: Anniken Sande / NRK

– Det har vært mye fint vær, med unntak av en liten kuldeperiode i mai, men det ser rimelig bra ut for veldig mange arter, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til NRK.no.

– Inne i en kritisk periode

Han har insekter som sitt spesialfelt, og følger nøye med på hvordan småkrypene påvirkes av klimatiske endringer. Den kommende tiden er det varslet høye temperaturer med innslag av regn i Sør-Norge, og det passer insektene godt.

– Den årstiden her er ekstremt viktig for mange arter, fordi de fleste overvintrer som voksne, og skal pare seg og legge egg. Veps og humler er i gang med bolbygging, som er en kritisk periode, så det å ha gunstig vær i den tiden er helt avgjørende for å sikre en god reproduksjon, sier Ødegaard.

– Noen regnbyger innimellom er også helt greit, slik at man ikke får den uttørkingsfare som varmt og tørt vær over lang tid vil gi.

Spesielt i fjor var det et dårlig år for såkalte solelskende insekter. Dette kan forklares med tidlig barfrost og sprengkulde på slutten av 2012, og at varmen kom sent den påfølgende sommeren.

– Vi har faktisk hatt tre ganske dårlige somre i Sør-Norge som nå blir spennende å følge opp. Når det gjelder vepsen spesielt så har de en syklus som gjør at de ofte er vanlige annethvert år, og i fjor var det et ekstremt dårlig vepseår, sier Ødegaard.

Veps

– I fjor var det et ekstremt dårlig vepseår, sier Frode Ødegaard. Han håper og tror det blir bedre i 2014.

Foto: Hans Otto Bordvik / NRK

– Så det blir spennende å se om de klarer å ta seg opp igjen, og at det blir et skikkelig vepseår som læreboka tilsier. Men det avhenger av hvordan værforholdene blir utover sommeren.

Viktige for økosystemet

Selv om mange kunne nok tenkt seg at det var færrest mulig av de flyvende småkrypene, minner insektforskeren om at de også spiller en viktig rolle for oss mennesker.

– Alt vi spiser av frukt og bær i Norge, stort sett, er pollinert eller bestøvet av insekter. Så det å ha gode bestander av bier, humler, sommerfugler, mange fluer og mye annet, det er viktig for bærhøsten.

Ødegaard påpeker også at det er svært få av de andre insektene vi kan klare oss uten.

– De er jo mat for andre dyr, og de aller fleste artene spiller en rolle i økosystemet. Jo større mangfold vi har, jo mer stabil er naturen mot endringer og kriser som for eksempel klimaendringer, tørke og langvarig regn.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil erstatte dyrka mark

    Dyrka mark som blir bygd ned av veier eller jernbane bør erstattes ved nydyrking eller ved å flytte matjord. Det foreslår Olav Moe, leder i samferdselskomiteen i Østfold fylkeskommune. Han går inn for at jordflytting skal vurderes ved alle nye samferdselsprosjekter som berører med enn 20 dekar dyrka mark.

  • Truet med pistol

    To menn ble pågrepet i Moss i natt etter at en av dem hadde truet flere andre personer med en pistol. Ifølge politiet startet det hele med et slagsmål ved en bensinstasjon. En mann truet med pistol og stakk så fra stedet. Politiet pågrep de to i boligen til den ene. De fant pistolen og det viste seg å være en soft gun.