NRK Meny
Normal

Ligg unna blåskjell i en ukes tid – minst

Det har vært langt flere tilfeller av blåskjellforgiftning enn vanlig denne uken, melder Mattilsynet. Blåskjellvarselet for store deler av kysten er tydelig: «IKKE spis skjell».

Blåskjell
Foto: Linda Bjørgan

Dagbladet omtaler ni tilfeller av blåskjellforgiftning. De har skjedd på tre forskjellige restauranter, to av dem i Son.

– Jeg kan ikke huske sist at gjester på flere restauranter er blitt matforgiftet i et så stort omfang, sier seksjonssjef Jorunn Aasgaard Grini i Mattilsynet til Dagbladet.

Grini presiserer også overfor avisen at spisestedene ikke har skyld i dette.

En av de det har gått utover, er Cornelia Bjørke-Hill fra Fredrikstad. Hun spiste blåskjell på en restaurant i Son på torsdag, og de symptomene som meldte seg etterpå var ikke å ta feil av.

– Jeg er sliten, kvalm og matt, forteller Bjørke-Hill.

– Ikke noen særlig fin måte å starte fellesferien på.

Flere tilfeller

Bjørke-Hill tok kontakt med restauranten, som kunne fortelle at de hadde et tilfelle til fra samme dag.

Forgiftet blåskjellmiddag

Dette er blåskjell-retten som forgiftet Cornelia Bjørke-Hill.

Foto: Cornelia Bjørke-Hill

«Vi har tatt kontakt med leverandør, og fikk tilsendt prøvesvar fra deres leverandør angående høsting av blåskjell og algeanalyser», fikk hun vite i svaret fra restauranten.

Disse prøvene viste at skjellene var gode og innenfor sikkerhetsrammene da de ble tatt, fortsetter svaret. Nå har Anticimex hentet blåskjell for nye prøver, og resten av denne forsendelsen med blåskjell er kastet, opplyser restauranten videre.

Advarer mot å spise blåskjell fra store deler av kysten

Allerede 16. juni ble folk advart mot å spise blåskjell fra Østfold og Follo. Blåskjellene som ble servert i Son kom imidlertid fra en grossist i Trøndelag, som har levert til flere spisesteder i østlandsområdet.

Blåskjellvarselet sier også at skjell fra Sunnfjord og Sogn, Nordmøre og Romsdal, Trondheim og omland, Innherred og Fosen, Inderøy, Helgeland og Midtre Hålogaland ikke har vært spiselige denne uka, og gjerne også flere tidligere uker.

«Ikke spis»​-varselet for områdene nevnt ovenfor gjelder foreløpig til og med fredag neste uke.

Får ta tiden til hjelp

De ni tilfellene Dagbladet omtaler, skjedde ifølge Mattilsynet på mandag og tirsdag. Det var før Cornelia ble syk, har hun merket seg.

– Jeg spiste i går, så omfanget kan jo være mye større.

Nå er hun innstilt på å ta tiden til hjelp for å bli ferdig med blåskjellforgiftningen.

– Det varierer jo veldig hvor lang tid det kan ta. Så lenge jeg ikke blir dehydrert, går nok dette over av seg selv, sier Cornelia.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Senterpartiet vil fjerne villsvin

    Det er fortsatt bred politisk enighet på Stortinget om at villsvin er uønsket i Norge. Samtidig gjør den svenske villsvin-politikken et fullstendig uttak vanskelig. Landbrukspolitisk talsperson i Senterpartiet, Geir Pollestad, mener det må på plass en utryddingsplan, skriver Nationen. Han mener villsvin er en fremmedart som bør skytes, ikke forvaltes.

  • Til sykehus etter brann i Gressvik

    To personer er fraktet til sykehus etter en brann i en bolig i Gressvik i Østfold, melder politiet. Den ene skal ifølge politiet ha fått brannskader på en arm, og den andre har skader i et bein etter å ha hoppet fra 2. etasje.