NRK Meny
Normal

Her lever menn kortest i Østfold

Menn fra Rakkestad lever gjennomsnittlig 4 år kortere enn menn fra Hvaler. Østfolds lengstlevende kvinner kommer fra Våler.

Menn fra Rakkestad har lavest levealder i Østfold.

– Kvinner lever lengre, men når vi ser på menn så viser det seg at man lever kortere i Rakkestad enn de gjør på Hvaler for eksempel, forteller rådgiver ved Østfold Analyse, Kjell Rennesund.

Kjell Rennesund

Rådgiver i Østfold Analyse, Kjell Rennesund, vet ikke hvorfor Rakkestad-menn lever kortere tid enn menn fra andre steder i fylket.

Foto: Basel Kherallah / NRK

Menn fra Rakkestad lever gjennomsnittlig til de blir 75,7 år. På Hvaler blir mannfolka gjennomsnittlig hele 79,6 år. I femten år har Østfold Analyse ført statistikk over levealder blant kvinner og menn i de forskjellige kommunene i Østfold.

Kvinnene i Våler lever gjennomsnittlig lengst i Østfold. Gjennomsnittet der er 84,4 år, som er nesten to år over gjennomsnittet for kvinner i Norge.

Vet ikke hvorfor det er forskjeller

Hvorfor er det sånn at gjennomsnittlig levealder varierer mellom kommunene? Det har de ikke klart å finne ut.

– Vi vet at det er en sammenheng mellom levealder og utdanning. Om det er gjeldende i Østfold, det vet vi ikke, forteller Rennesund.

Gj.snitt levealder for menn og kvinner i Østfold

Gjennomsnittlig levealder for menn og kvinner (2000-2014)

Foto: Østfold Analyse

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Deler av Østfoldbanen stengt

    Østfoldbanen mellom Fredrikstad og Sarpsborg er lørdag kveld stengt for trafikk grunnet en signalfeil, melder Bane NOR. Det gir forsinkelser og innstilte tog. Det er ikke klart når feilen blir rettet.

    Laster Twitter-innhold
  • Bil snurret på E6 ved Rygge

    En bil har snurret rundt på E6 i nordgående retning ved avkjøringen til Rygge/Karlshus, melder politiet på Twitter. Det skal ikke være personskade.