NRK Meny
Normal

Lettere å drepe nærgående ulv

Sju sauer er drept og skadet av ulv denne uka i Dalsland. Nå åpner svenskene for lettere adgang til å skyte ulv som angriper husdyr.

Sau på beite
Foto: Arne Gan / NRK

De sju sauene ble drept eller skadet av en ulv i Bäckefors i Dalsland torsdag.

Fire av sauene døde umiddelbart, mens de øvrige tre var så skadet at de måtte avlises senere.

Sauene var drektige, og var nær ved lamming.

Sauebonde Stefan Danielsson så hva som hadde hendt, da han oppdaget en ulv i ferd med å forlate innhegningen ved sekstiden på morgenen, melder Sveriges Radio Väst.

Saueflokken bestod opprinnelig av 11 dyr, og var gjerdet inn av strømførende gjerde.

 

Ulv
Foto: Per Løchen / Scanpix

Vil gjøre det lettere å drepe angripere

Den svenske regjeringen endrer nå § 28 i jaktloven, og det vil medføre at det blir lettere å skyte rovdyr som angriper tamme dyr.

Allerede har det kommet søknader, bl.a. fra Värmlands Kennelklubb. De vil ha jakt på to ulver i Jangenreviret.

Kennelklubben mener ulvene oppfører seg merkelig, og at de er alt for nærgående på mennesker, bebyggelse og husdyr.

Den svenske regjeringen besluttet torsdag å endre jaktreglene for såkalt "beskyttelsesjakt".

Regjeringen vil endre jaktloven slik at jegere får rett til å drepe rovdyr som angriper husdyr utenfor innhegnet område. Dette vil særlig gjelde hunder som angripes.

De nye bestemmelsene trer i kraft fra 1. mai i år, med en prøvetid på to år.

Ulven blir fredløs

Miljöpartiets talsmann, Peter Eriksson, er opprørt over regjeringens beslutning. Han mener de nye reglene gjør ulven fredløs.

- Regeringens beslutning medfører sterk risiko for både ulv og jerv. Det blir i praksis umulig å tiltale noen for lovbrudd, hvis et rovdyr skytes, sier han i en pressemelding fra Miljöpartiet de Gröna..

Han mener det nå blir alt for lettvint for en jeger å henvise til at ulv har vært alt for nærgående mot f.eks. hunder, eller at noen vil hevde at ulv var i ferd med å angripe tamdyr.

Endringen av jaktloven har også blitt kritisert av dommer Sven-Erik Alhem.

- Med de nye reglene kommer ulv og jerv til å ende opp fredløse. Vi kommer ikke til å makte å sikre disse artenes eksistens. Det er heller ikke mulig å leve opp til den svenske regjeringens egne vedtak eller EUs regler for truede arter, sier Alhem i svenske medier.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Problemer med lyskryss

    Lyskrysset på Lande fungerer ikke som det skal, melder Sarpsborg Arbeiderblad. Lysene viser grønt kun 10 sekunder fra og mot Tune kirke, og viser grønt over ett minutt i kryssende vei i retning Tunejordet. Dette skal ha skapt lange køer.

  • Vil utvide akuttmottaket

    Styret i Sykehuset Østfold foreslår å utvide dagens akuttmottak med omtrent 630 kvadratmeter. Byggekostnaden vil være på omtrent 50 millioner kroner, med en byggeperiode på to år, og planlagt innflytting sommeren 2023. Forslaget må godkjennes av Helse Sør-Øst.

    Sykehuset på Kalnes
    Foto: Anette Torjusen / NRK