NRK Meny
Normal

– Frivillige bør ikke ha utgifter til flyktninghjelp

De frivillige organisasjonene må få dekket utgifter ved mottak av flyktninger. Det mener Ulf Leirstein (Frp) i Stortingets justiskomité.

Flyktningemottak i Fredrikstad

Røde Kors gjør en innsats i flyktningmottak flere steder. Her et bilde fra mottaket ved Østfoldklinikken i Fredrikstad.

Foto: Østfold Røde Kors

Østfold Røde Kors har tatt penger av egen kasse for å kjøpe mat til flyktninger som har fått trygge overnattingsplasser i Kurland-kirken i Sarpsborg.

– Vi får penger av politiet for å kjøre bil, for å hente på Svinesund og kjøre til Oslo med buss. Alt det andre arbeidet vi gjør, alt vi har måttet kjøpe ekstra av mat, det har vi tatt av egen kasse. Det er vi litt stolt av. Det koster ikke samfunnet fem øre det vi gjør i Sarpsborg akkurat nå, sier daglig leder i Østfold Røde Kors, Øyvind Bruflat.

Bistår politiet

Øyvind Bruflat

Øyvind Bruflat er daglig leder for Østfold Røde Kors.

Foto: Glenn Thomas Nilsen/Østfold Røde Kors

Etter oppfordring fra politiet har Røde Kors sørget for overnatting til nyankomne asylsøkere i Kurland-kirken i Sarpsborg. Dette er flyktninger som politiet er i ferd med å registrere.

– Døgnbemanningen med frivillige er noe vi gjør gratis, sier Bruflat.

– Er det mulig å fortsette sånn?

– Ikke med å drive og handle og kjøpe inn ting. Men å drive omsorg, det skal vi fortsette med gratis.

Bruflat legger ikke skjul på at Røde Kors også har fått mange gaver, blant annet mat, som har gått til arbeidet med flyktningene.

Men i likhet med frivillige over hele landet har de vært nødt til handle inn flere nødvendige ting, og det har ofte skjedd på de frivilliges egen regning.

– Utgiftene bør bli dekket

Ulf Leirstein i studio

Ulf Leirstein mener frivillige organisasjoner ikke bør betale for å hjelpe flyktninger.

Foto: Pétur Nielsson / NRK

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein sitter i Stortingets justiskomité. Han mener at det er selvsagt at frivillige organisasjoner skal få dekket utlegg de måtte ha ved hjelp til flyktningene som kommer.

– Denne kjempeinnsatsen som nå gjøres, den må vi premiere på en eller annen måte. Regjeringen har varslet at om tre uker kommer det en tilleggsproposisjon til Stortinget om kostnader knyttet til det vi opplever om dagen. Jeg regner med at det også ligger inne noen støtteordninger der, sier Leirstein.

– Så de bør få betalt?

– De bør i alle fall få dekket sine utgifter. Det er klart de som arbeider frivillig skal i utgangspunktet arbeide frivillig, men vi må sørge for at de får dekket kostnader knyttet til driften. Det har også statsministeren og regjeringen vært helt tydelige på: De skal få dekket kostnadene rundt dette, slår Leistein fast.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trusler mot politiet

    En beruset 30-åring ble kjørt i arresten på grunn av ordensforstyrrelser i Halden sentrum i natt, samt sjikanering og trusler mot politiet. Mannen blir anmeldt.

  • Unge festdeltakere

    Politiet i Fredrikstad avslutter en fest på en privat adresse i sentrum i natt på grunn av mye bråk. I følge politiet var deltakerne veldig unge.