NRK Meny
Normal

Skrinlegger vindkraftprosjekter i Østfold

Manglende lokal støtte årsaken til at Zephyr AS legger de tre vindkraftutbyggingene de ønsket seg i fylket på is.

Vindmøllepark anlegges på Sørfjordfjellet

Zephyr ser ingen grunn til å gå videre med vindkraftprosjekter i Østfold.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Vi oppfatter av tilbakemeldingene fra grunneierne at det ikke er noen overveiende støtte til prosjektene. Dermed opplever vi at vi ikke har den støtten vi trenger for å gå videre med prosjektene, sier daglig leder Olav Rommetveit i Zephyr til NRK.

Selskapet ønsket å utvikle vindkraftutbygging i Rokkefjella i Halden, Syverstadåsen i Sarpsborg og i Haldenmarka. Nå har de fått negative tilbakemeldinger fra grunneierne i to av tre prosjekter, og ser ingen grunn til å gå videre med planene.

Olav Rommetveit og jordskifteprotokollen

Daglig leder Olav Rommetveit i Zephyr AS sier det skal mye til for at selskapet gjenopptar planene i Østfold.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland og Asgeir Reksnes / NRK

– Vi stanser alt arbeidet, og ser ikke for oss å ta de opp igjen i nær fremtid, sier Rommetveit.

Satser heller andre steder

Zephyr ønsket å bygge i Rokkefjella etter at både Havgul og E. On måtte gi opp i det samme området. Ifølge Rommetveit er det mye som skal til for at de nå henter planene frem fra skuffen igjen.

– Men hvis situasjonen skulle endre seg, spesielt blant grunneierne, eller at kommunene ønsker at vi utvikler prosjektene videre, så kan vi gjerne vurdere å ta de opp igjen.

Dette er ikke første gangen vindkraftprosjekter har strandet underveis i Østfold. Nå velger Zephyr, som er eid av blant andre Østfold Energi AS, å satse andre steder i landet.

– Vi har søkt konsesjon på en rekke vindkraftprosjekter, men da først og fremst langs kysten fra Rogaland i sør til Nordland. Vi har jo to prosjekter i full drift allerede så vi er en stor vindkraftaktør og fortsetter det arbeidet vi har startet på, sier Rommetveit.

Han tror det vil bli vanskelig også for andre vindkraftaktører å få til utbygginger i Østfold.

– Når det gjelder vindkraft i Østfold så virker det veldig vanskelig å få til noe. Man er jo avhengige av lokal støtte til prosjektene hvis man skal klare å utvikle det. Har man ikke det er det vanskelig å få ja fra kommunene, og da også ja fra Norges vassdrags- og energidirektorat.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: