NRK Meny
Normal

Legger ned psykiatriplasser på Veum

Flere støtteforeninger for psykisk syke frykter et dårligere tilbud i Østfold.

Veum fasade

Sengeplassene som legges ned på Veum skal ikke erstattes direkte, opplyser Sykehuset Østfold.

Foto: Tomas Berger / NRK

Sykehuset Østfold har besluttet å legge ned 20 døgnplasser på Veum. De første legges ned 15. februar neste år.

– Dette er ikke bra, Mange har behov for disse sengeplassen, mange vil bli rammet, sier Odd Stoksbjerg, som er leder for Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse.

LES OGSÅ:

Vil styrke tilbudet i kommunene

Sengeplassene som legges ned på Veum skal ikke erstattes direkte, opplyser Sykehuset Østfold.

Isteden skal pasienter behandles i kommunene, noe som betyr et bedre tilbud for pasientene, mener Mats Larssen, tillitsvalgt for psykologforeningen ved Sykehuset Østfold.

– Psykiatritilbudet på i distriktsnivået skal styrkes. Vi skal gi bedre behandling raskere og mer effektivt enn man har gjort tidligere, sier Larssen til NRK.no.

Heller ikke Gro Lindahl, som leder foreningen Mental Helse Øst, finner noen grunn til å applaudere vedtaket om å legge ned døgnplassene.

LES OGSÅ:

Sikter seg inn mot Kalnes

– Det er bra Sykehuset Østfold skal styrke tilbudet i distriktene, men det er helt feil å legge ned 20 plasser. Vi trenger alle de plassene vi kan ha. Dette er forferdelig, sier Lindahl.

SØs nettsider står det at endringene er et «godt planlagt og langt skritt framover» mot den strukturen som skal ligge til grunn når sykehuspsykiatrien flytter til Kalnes.

Der vil kapasiteten innenfor sykehuspsykiatrien være redusert med 20 døgnplasser, samtidig som de distriktspsykiatriske sentrene får en styrket og mer sentral rolle, skriver sykehuset.

– Endringene vil medføre at færre pasienter vil bli innlagt i sykehuspsykiatrien på Veum, og at enkelte pasientgrupper raskere kan bli overført til de distriktspsykiatriske sentrene, sier klinikkdirektør Irene Dahl Andersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: