Hopp til innhold

– Føler seg presset til å skrive ut antibiotika

Mange pasienter forventer å få med seg en resept på antibiotika fra legevakten, men nå vil norske legevakter sette ned foten.

Anders Schönbeck

ØKER: Noe må gjøres med antibiotikabruken og legevaktene har et ansvar, mener Anders Schönbeck ved legevakten i Fredrikstad og Hvaler.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hyppig bruk av antibiotika kan føre til at bakteriene blir motstandsdyktige, eller resistente, mot medisin.

Resistensproblemet setter liv i fare, så dette haster

Anders Schönbeck

– Vi har en kraftig resistensutvikling over hele verden og dette er i ferd med å bli et stort problem i Norden. Legevaktene er dessverre blant dem som skriver ut unødvendig mange resepter, sier overlege ved legevakten i Fredrikstad og Hvaler, Anders Schönbeck.

– Tidspress og forventninger

Han mener det er viktigere enn noen gang at legevaktene prioriterer å få ned bruken, men ser at det er flere grunner til at det skrives ut mye.

– Jeg tror det handler om tidspress, tradisjon og at pasientene forventer å få med seg resepter. Jeg mener vi gjør pasientene en bjørnetjeneste som gjør mer skade enn nytte. Hvis man gjør en vurdering på at det ikke er behov for antibiotika, må man stole på det, sier han.

Regjeringa legger snart fram en ny nasjonal strategi i kampen mot antibiotikaresistens, og helseminister Bent Høie kaller resistensen «en av vår tids største globale helseutfordringer».

Helseminister Bent Høie (H)

STRATEGI: Helseministeren legger snart frem en strategi mot antibiotikaresistens.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Schönbeck mener de fleste infeksjoner leger seg selv, det eneste antibiotika gjør er å kutte ned infeksjonen med en dag.

– I noen tilfeller må man selvfølgelig behandle, men da mener jeg vi har så god kunnskap i legekorpset at vi kan vurdere det, sier han.

– Pressmiddel

Det er flere ting som må til for å få ned bruken, mener han.

– Vi vil stramme inn rutinene her hos oss, samtidig som vi må jobbe med folkeopplysning og informasjonen blant leger. Samarbeid mellom pasienter og leger er viktig her, for mange leger opplever nok pasientens forventninger som et pressmiddel.

Anders Schönbeck

KRITISK: Anders Schönbeck, overlege ved legevakten i Fredrikstad og Hvaler vil ha ned antibiotikabruken ved norske legevakter. Selv skjerper han rutinene, og vil få til et nasjonalt samarbeid.

Foto: Anette Torjusen / NRK

I Sverige har man jobbet i 15 år med å få ned antibiotikabruken, og nå vil Schönbeck drive samme kampanjer her.

– Jeg vil se på samarbeidsmulighetene for kampanjer og prosjekter nasjonalt. Jeg håper også på å få til et samarbeid med Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin i Bergen. Resistensproblemet setter liv i fare, så dette haster, sier han.