Hopp til innhold

Leger slår alarm om ny kyllingbakterie

Rundt halvparten av kyllingene her i landet er smittet med en resistent bakterie som kan gjøre legenes reserveantibiotika ubrukelig.

Kyllinger

SLÅR ALARM: Funnet av en ny type antibiotikaresistent bakterie i norsk slaktekylling får leger og fagfolk til å slå alarm.

Foto: Scanpix

Funnet av en ny type antibiotikaresistent bakterie i norsk slaktekylling får leger og fagfolk til å slå alarm.

– Kan få dødelig utfall

Veterinærinstituttet anslår at rundt halvparten av alle kyllinger er smittet av bakterien, som er resistent mot en gruppe antibiotika kalt kinoloner, skriver Nationen.

Bruken av kinoloner er i dag forbeholdt pasienter med kompliserte og alvorlige infeksjonssykdommer.

Sykehuslege Gunnar Skov Simonsen

ADVARER: Gunnar Skov Simonsen sier at kompliserte infeksjonssykdommer kan få dødelig utfall hvis kinoloner slutter å fungere.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Vi ønsker å ha denne medikamentgruppen i beredskap. Det er en veldig viktig backup for oss, sier professor i mikrobiologi Gunnar Skov Simonsen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

– Dersom kinoloner slutter å fungere, kan kompliserte infeksjonssykdommer få et dødelig utfall, advarer Simonsen.

Økning de siste ti årene

Ifølge overlege Dag Berild ved Oslo universitetssykehus, som selv har forsket på antibiotikaresistens i 20 år, oppstår det lett resistens mot denne typen antibiotika.

– Nærmere 10 prosent av alle E.coli-bakterier i Norge er resistente mot kinoloner. For ti år siden var det samme tallet null, sier Berild.

NRK har tidligere skrevet flere saker om problemer knyttet til resistens mot antibiotika.

Hvis det er et stort forbruk av antibiotika, så blir bakteriene bli mer og mer motstandsdyktige og antibiotikaen vil slutte å virke.

En ny studie viser også at bruken av bredspektret antibiotika ved norske sykehus økte med 20 prosent fra 2006 til 2011.

Det kan øke risikoen for utvikling av resistens, som vil gjøre det umulig å behandle det som til nå har vært uskyldige infeksjonssykdommer.