Hopp til innhold

- Norske leger bryter smittevernloven

Leger vegrer seg for å hjelpe pasienter med resistent stafylokokk-smitte.

Jetmund Ringstad

- Jeg kan ikke skjønne annet enn at de legene som har brutt forskriften rett og slett ikke er faglig godt nok oppdatert, sier smittevernoverlege Jetmund Ringstad ved Sykehuset Østfold.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

MRSA-bakterier
Foto: Centers for Disease Control and Prevention/Wikimedia Commons
Geir Sverre Braut

Det blir ingen disiplinære reaksjoner fra Helsetilsynet i denne omgang, men ass. direktør Geir Sverre Braut utelukker ikke skarpere reaksjoner hvis dette gjentar seg.

Foto: Magne Braaten, Helsetilsynet / NRK

Statens Helsetilsyn har sendt ut en bekymringsmelding til hele Helse-Norge etter to tilfeller der folk har blitt nektet legehjelp på grunn av meticillinresistente gule stafylokokker, eller MRSA.

Fastlegen nektet å hjelpe

En pasient ha blitt avvist to ganger av forskjellige helsetjenester, ifølge informasjon Folkehelseinstituttet sitter på.

En annen pasient fikk ikke en gang komme inn på kontoret til sin fastlege - og legen ville heller ikke komme på hjemmebesøk.

NRK kjenner ikke detaljer om hvor disse episodene skal ha skedd, men hendelsene var nok til at Helsetilsynet sendte et brev til samtlige av landets helseregioner.

Slikt vil ikke Helsetilsynets fungerende direktør Geir Sverre Braut ha noe av.

- Alvorlig

- Det er en alvorlig situasjon for disse pasientene. Det er ingen grunn til at ikke pasienter skal få helsehjelp, selv om de er bærere av smittebakterier.

- Det handler om at helsetjenesten må innrette seg på en slik måte at dette skjer sikkert.

- Lovbrudd

Ved Sykehuset Østfold Fredrikstad får de inn rundt 30 MRSA-pasienter hvert år.

For ti år siden skjedde det ett eneste tilfelle hele året.

Smittevernoverlege Jetmund Ringstad er helt på linje med Helsetilsynets direktør, når det gjelder leger som ikke gir del hjelpen pasientene trenger.

- De bryter kort og godt smittevernloven.

- Alle leger skal ha tilgang til oppdatert informasjon om hvordan de skal håndtere MRSA-problematikken. De legene som er årsaken til denne bekymringsmelingen de kan da ikke ha fulgt veiledningen, mener Ringstad.

Ikke refs

Braut vil ikke kalle brevet en refs - heller en innskjerpelse av dagens praksis.

- For en måneds tid siden ga Folkehelseinstituttet og Helsetilsynet ut en ny veileder om hvordan helsepersonell skal håndtere MRSA-bakterier.

- Vi forventer at helsepersonell er i stand til å sette seg inn i det fagstoffet, og til å møte pasientene på en måte som er medisinsk forsvarlig, og etisk og juridisk korrekt, sier Helsetilsynsdirektøren.

MRSA
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Lang og omfattende behandling

I Fredrikstad kjenner ikke overlege Ringstad til noen av tilfellene som Statens Helsetilsyn viser til, men hans erfaring med MRSA-smitte er omfattende.

Konsekvensene for pasienter som ikke får behandling så tidlig som mulig kan være alvorlige.

Når først et sykehus kobles inn, betyr det en ressurskrevende og langvarig behandling.

- Disse pasientene må isoleres. De må gjennomgå en mer omfattende behalndling, med medikamenter som er både dyrere og har flere bivirkninger enn de ordinære medisiner vi kunne ha brukt. dessut må de gjennom et konytrollopplegg et helt år i etterkant, for å være sikre på at de er kvitt bakterien.