NRK Meny
Normal

Legene bekymret for pasientsikkerheten

Legene ved Sykehuset Østfold mener pasientsikkerheten settes i fare når et nytt datasystem tas i bruk igjen tirsdag.

Fedme operasjon

Legene ved Sykehuset Østfold er skeptiske til å ta i bruk et nytt datasystem for medisinering. De mener det øker faren for feilmedisinering. (Arkivfoto)

Foto: Odd Skjerdal / NRK

I sommer har blant annet medisinsk og kirurgisk avdeling valgt bort datasystemet og ført pasientjournaler med penn og papir for å unngå feilmedisinering.

Bekymringen gjelder medikamentdelen av programmet Elektronisk kurve. Den skal sørge for at pasientene får riktig medikament til riktig tidspunkt, men leger og sykepleiere mener programmet er uferdig.

– Vi har tidligere uttrykt skepsis til å starte opp og ba om møte med ledelsen. Vi mener at den Elektronisk kurven som vi har nå, er umodent og flere funksjoner må være på plass. Systemet som står for medisinhåndtering og journalsystemet er to forskjellige systemer som ikke snakker sammen. Det må synkroniseres og det skjer 20 september. Vi mener vi må vente til det er på plass før vi tar det i bruk, sier Ole Fredrik Lund foretakstillitsvalgt for legeforeningen.

La ned i sommer

Systemet ble lagt ned på medisinsk, kirurgisk, ortopedisk og gynekologisk avdeling i sommerferien. Begrunnelsen var blant annet at det var sommerferieavvikling med mange vikarer.

– Det har hele tiden vært meningen å bruke systemet igjen fra 25. august. Hele systemet tas i bruk for det er en viktig del av de løsningene vi skal ha på Kalnes og vi er nødt til å ta dem i bruk før vi flytter, sier administrerende direktør ved Sykehuset Østfold Just Ebbesen.

– Nå er vi bemannet på vanlig måte, vi har ansatt flere personer for å kompensere for ulempene som det alltid er ved oppstart av et nytt system og det er flere gjort flere forbedringer av systemet i løpet av sommeren, fortsetter Ebbesen.

Just Ebbesen

Det nye systemet skal forbedres, men allerede nå er det tryggere å bruke det enn å bruke papirjournaler, mener Just Ebbesen administrerende direktør ved Sykehuset Østfold.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

– Kan bli bedre

Sykehusledelsen er enig med legeforeningen om at systemet kan bli bedre, men Ebbesen mener likevel det er tryggere enn å bruke papirjournaler.

– Vi tar vedtaket om å innføre systemet til etterretning. Vi har hatt en god kommunikasjon med ledelsen, senest mandag hvor vi framførte vår skepsis til å ta hele systemet i bruk før 20 september, sier Lund.

Forbedringene legene venter på skal etter planen være på plass den datoen. Men Ebbesen mener de nye dataløsningene må tas i bruk som de er, slik at de er innarbeidet før hele sykehuset skal flytte til Kalnes.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK