Hopp til innhold

Lege: – Ta vare på flåtten i fryseren

Det kan lønne seg å ta vare på flåtten etter at du er bitt, sier legen Kenneth Gutterup. Det kan vise seg at du trenger den senere.

Skogflått

Legen Kenneth Gutterup anbefaler å ta vare på flåtten etter at du er bitt.

Foto: Knut-Sverre Horn

Tusenvis blir smittet av flått-sykdommer hvert år. De vanligste flåttbårne sykdommene er borreliose og TBE og de siste årene har stadig flere personer blitt syke etter infeksjon med flåttbårne bakterier og virus.

– Flåtten er Norges farligste dyr uten tvil. Den har bydd på trøbbel for veldig mange, sier allmennlege Kenneth Gutterup.

– Ta vare på flåtten

Flått

Flåtten er bærer av mange sykdommer.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

De siste årene har det blitt mye snakk om flått. Gutterup som er fastlege i Sarpsborg, mener man bør følge litt ekstra med på det lille dyret.

– Mitt første tips er å dekke seg til hvis man er i et område der det er mye flått. Men det er ikke alltid så lett når det er godt og varmt. Man vil jo nye naturen.

Hvis du først er bitt, bør du være rask med å fjerne flåtten.

– Få den vekk så fort som mulig, så den ikke får satt seg ordentlig fast og kommet ned i vevet, for det er da den overfører disse bakteriene.

Men når du har gjort det, ikke kvitt deg med den.

– Det er veldig smart å ta vare på flåtten. Ikke kast den i do eller noe annet sted. Putt den i en liten pose, og på en større pose skriver du på dato og legger den i fryseren. Skulle det noen gang være i tvil om den flåtten hadde infisert deg med borrelia, er det veldig enkelt å finne frem flåtten og undersøke den. For om den ikke har borrelia, så har ikke du det heller, sier Gutterup.

Flått

Flåtten borer seg ned i huden og suger blod.

Foto: ISW

Influensafølelse

Kenneth Gutterup, lege

Allmennlege Kenneth Gutterup sier at flåtten er det farligste dyret vi har i Norge.

Foto: Ane Sunniva Tvete / NRK

Det kan være ubehagelig å oppdage at man er bitt av flått, men det er langt fra alle bitt som er farlige.

– Det er ikke all flått som bærer borreliasmitte i seg. Bare to prosent av alle flåttbitt fører til sykdom. Det vil si at 98 bitt av 100 ikke fører til sykdom, sier Gutterup.

Det du bør se etter en stor rød ring som sprer seg utover. Da er det viktig å komme seg til legen og få behandling.

– Man trenger nødvendigvis ikke å få den ringen, men man kan få leddsmerter, influensafølelse og feber ti til 14 dager etter bittet.

– Har man viftet bort flåtten etter at den har sittet der i ti minutter, har man heller ikke fått borrelia. Ikke alle som er bitt av flått trenger å sjekke seg hos legen, men følg med litt ekstra, sier Gutterup.