Hopp til innhold

Lawin mister snart sin far

En tre-åring i Sarpsborg kommer til å miste faren sin om kort tid.

Video nsps_upload_2010_2_5_17_19_54_1290.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Lawin har et spesielt nært forhold til pappaen sin. Men siden hans far løy om alderen da han kom til Norge for sju år siden risikerer Lawin å miste den viktigste han har i livet. Pappaen er maktesløs og fortvilet.

– Jeg angrer på det, men det er for sent. Det er vanskelig for meg å forlate Norge på grunn av sønnen min, sier Ismail Suleiman.

Ismail har oppgitt riktig identitet men løy og sa han var under 18 år, selv om han hadde fylt 25 år. Han trodde dette ville hjelpe han til å få bli i Norge.

– Da jeg kom til Norge var det utrygt i Irak. Jeg var redd for å fortelle sannheten til myndighetene for ikke å bli sendt tilbake.

Klarer ikke ta seg av sønnen

I 2005, før han fikk endelig utvisningsvedtaket, giftet han seg med Kajin som er norsk statsborger. De fikk sønnen Lawin etter ett år.

Moren er født med en sykdom som gjør at hun ikke klarer å ta seg av gutten alene.

– Når mannen min skal ut for å røyke, eller dra til byen, så gråter Lawin og roper på faren sin, sier guttens mor, Kajin Salem Mahmoud.

Gråter hele tiden

Lawin er snart 3 år gammel. Han er en gledespreder og derfor er det ikke riktig at noen tar fra ham gleden, mener moren.

– Han gråter hele tiden når han ikke er hjemme. Jeg klarer ikke se ham gråte hver dag i to år uten faren sin.

Må vente i to år

Ifølge utvisningsvedtaket må Ismail være ute av landet i minst to år, etter den tid kan han søke om familiegjenforening. Ismail venter nå bare på å bli hentet og sendt tilbake til Irak.

Advokaten hans er skuffet over måten myndighetene tenker i forhold til denne familien.

– Norske myndigheter er nå så opptatte av å håndheve reglene om ut visning at de hopper over og bryter internasjonale regler som Norge også er bundet av, sier advokat Ane Sofie Tømmerås.