NRK Meny
Normal

Lav skatteinngang gir millionsmell i Fredrikstad

Fredrikstad kommune ligger an til å få en skatteinngang i år på 10 millioner kroner under budsjett. Det opplyser ordføreren.

Jon-Ivar Nygård (Ap)

Fredrikstads ordfører får 10 millioner færre skattekroner inn enn budsjettert med i år. Det betyr kutt i tilbudet, tror Jon Ivar Nygård.

Foto: Tomas Berger

Dagen før skattelistene offentliggjøres - nå for første gang med automatisk avsløring av 'snokere', har Fredrikstad kommune fått seg en kalddusj.

– Jeg tror nok vi må kutte, sier ordfører Jon Ivar Nygård (A) i Fredrikstad.

– Det statsbudsjettet som har kommet kompenserer ikke for den skattesvikten vi får inneværende år. Vi vil måtte dra med oss de utfordringene videre, utdyper ordføreren.

Nygård regner dermed med at det vil ligge noen ubehagelige overraskelser i det budsjettforslaget rådmannen skal legge fram i høst, som kan gå ut over deler av handlingsplanen kommunen vedtok i juni.

Smellen kom i september

Kemner Hilde Pedersen i Fredrikstad forteller at det har vært små svingninger i sett opp mot budsjettet så langt i år, men i september ble det et avvik på 9.9 millioner kroner.

Hilde Pedersen, kemner Fredrikstad

Vi fikk inn 280 millioner i skatt i september, det var et avvik på 9.9 millioner fra budsjett, sier kemner Hilde Pedersen i Fredrikstad.

Foto: Fredrikstad kommune

– Det kom inn 280 millioner i skatter til Fredrikstad kommune, mens prognosen var satt til 290.

– Dette utvikler seg fra måned til måned. Man vet aldri hundre prosent hvordan det går til slutt, fortsetter Pedersen.

– Jo større kommune, jo vanskeligere er det å treffe på krona.

Fredrikstad kommune hadde til og med september i fjor et avvik mellom skatteinngang og forhåndsbudsjettert skatteinntekt på fem millioner kroner.

Men for september måned isolert sett var det da et positivt avvik på 2,3 millioner kroner i forhold til prognosen i 2013.

Milliardskatt

Etter årets første ni måneder har Fredrikstad en total skatteinngang på drøyt 1,3 milliarder kroner fra skattytende innbyggere. Foreløpig ser ikke Hilde Pedersen noen grunn til å betegne dette som dramatisk.

Resten av året kan det svinge opp, og det kan svinge ned, forteller hun.

– Det er veldig vanskelig å svare på. Men det er andre store kommuner som melder om stagnering, så kan man kanskje tenke seg at det kommer til Fredrikstad også. Men det blir spekulasjoner.

Ikke dramatisk i Sarpsborg heller

Kemneren i Sarpsborg, Pål Bråthen forteller at de nå har en lavere skatteinngang enn i fjor. Forskjellen er på fire millioner kroner, men det anser ikke kemneren som noe problem.

Skatteberegningen skjer nå i tillegg fortløpende, og ikke etter en gitt dato, derfor kommer en del minuser til syne tidligere i tallene enn før, opplyser Bråthen.

Selvangivelse 2013

praksis har skatteoppgjøret endret seg mye med årene. Den kan leveres inn på nett, og det behandles deretter fortløpende. Det sistnevnte kan i perioder gi mye minus i perioder, ifølge kemnerkontoret i Sarpsborg.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Jeg ser ikke noe dramatikk i dette, og tror mye vil jevne seg ut mot slutten av året, fortsetter kemneren.

Bedre i Askim

Ved enden av september har kommunen en skatteinngang 5,6 millioner kroner høyere enn budsjettert, opplyser kemnerkontoret. I løpet av året har de forhåpninger om å gå litt i pluss.

NRK Østfold avventer også tilbakemeldinger om de relevante tall fra Halden og Moss kommuner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mente kylling ikke var kjøtt

    En 51 år gammel mann må betale 25.000 kroner i bot for å ha smuglet over 300 kilo kyllingkjøtt over grensen ved Ørje sommeren 2016. Mannen mente kylling ikke var å anse som kjøtt.

  • Hesten er reddet opp av myra

    Hesten som hadde satt seg fast i en myr i Degernes i Rakkestad er nå reddet. Alt står bra til melder Brannvesenet.