NRK Meny
Normal

Lauritzens jojo-år: – Har lært å nyte øyeblikkene

HALDEN (NRK): I februar ble Jan Thomas Lauritzen (43) arbeidsledig da eliteserielaget han trente gikk på en historisk konkurs. 254 dager senere hadde absolutt alt snudd.

Jan Thomas Lauritzen

SMILER: På et halvt år har Jan Thomas Lauritzen gått fra å være arbeidsledig til å trene serielederen i håndball.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

– Her var det en vanskelig periode hvor jeg lurte på hva jeg skulle gjøre. Kanskje gikk streken under nullpunktet i grafen? spør Jan Thomas Lauritzen.

Han sitter midt i Tistedalshallen og tegner en graf som viser hvordan livet som håndballtrener har vært det siste drøye året.

Jan Thomas Lauritzen

NEDTUR: Han prøvde å fokusere på det sportslige da Halden HK kjempet mot konkurs. Det var vanskelig.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Lauritzen virker ikke å være typen som lett tyr til de store ordene. Men når han begynner å tegne grafen, blir det store utslag.

For få – om noen – i Håndball-Norge har hatt et mer kontrastfylt år.

Arbeidsledig i februar

Det startet med at den gamle landslagskjempen fikk stagget savnet etter idretten ved å få treneransvaret for det kvinnelige eliteserielaget Halden HK våren 2016.

Men utover høsten og vinteren ble det sportslige overskygget av kampen for å unngå konkurs. I februar gikk det ikke lenger. For første gang måtte et lag på øverste nivå trekke seg midt i sesongen.

Lauritzen ble arbeidsledig, og i denne perioden tegner han grafen under nullpunktet. Det var tungt.

Jan Thomas Lauritzen

OPPTUR: Med konkurs i februar og serieledelse i november blir det store kontraster når håndballtreneren skal tegne hvordan året har utviklet seg for ham.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

– Det hjalp da jeg fikk tilbud om en sivil jobb, og omtrent samtidig fikk jeg tilbud om jobb i Halden Topphåndball. Det synes jeg var veldig morsomt, så da var det brått opp her igjen, sier Lauritzen mens han tegner inn oppturen i grafen.

Enorme kontraster

Det var før sommeren i år han overtok jobben etter Jonas Wille for byens herrelag i eliteserien.

Han tok over et lag som så vidt unngikk nedrykk i fjor. 8. november - 254 dager etter konkursen - klatret de til topps på tabellen. Ledelsen ble trygget da de slo Kolstad onsdag kveld.

Og selv om Halden har spilt flere kamper enn Elverum som også kjemper i toppen, er alt som skjer nå uansett en opptur.

– Det er veldig gøy. Jeg har lært å nyte øyeblikkene, sier han.

– Har du hatt Håndball-Norges største utslag på kurven i 2017?

– Det er vanskelig å si. Men fra konkurs til topp, så blir kurven sånn, sier Lauritzen og viser frem resultatet av tegnejobben.

Halden topphåndball

SERIELEDERE: Halden topphåndball har vunnet de seks siste kampene og topper tabellen i eliteserien foran Elverum, som har spilt færre kamper.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Spillerne skryter

Også spillerne i klubben merker at treneren har det bra om dagen.

– Humøret hans virker bedre enn den ellers triste figuren, sier Gabriel Setterblom (19) og ler.

Selv om Lauritzen fortsatt er relativt fersk som trener, får han skryt av eleven, som i likhet med ham selv er venstrehendt bakspiller.

– Han har masse erfaring som spiller, og han har en tilnærming til spillerne der han kan forklare situasjonsbasert. Så er han god til å ha kontakt med spillerne. Det er lett å spille for ham, sier Setterblom.

Jan Thomas Lauritzen Gabriel Setterblom og Rasmus Bech

FÅR SKRYT: Gabriel Setterblom (t.h.) spiller høyre bakspiller akkurat slik Jan Thomas Lauritzen (t.v.) gjorde som spiller. I midten er keeper Rasmus Bech.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Økobonde skeptisk til fõrimport

    Forrige uke ble det enklere regler for å importere fôr til dyrene. Men det er ikke en god løsning for økobonde Randi Finstad Sand. Hun vil ikke bruke annet fôr enn økologisk.

  • Asylsøknader ferdigbehandles i Råde

    Den nye behandlingen av asylsøknader ved Ankomstsenter Østfold i Råde starter ikke før i slutten av 2019. I fjor høst ble det bestemt at 80 prosent av asylsøkerne skal få sin søknad behandlet ferdig mens de ennå bor på senteret.
    Udi's representant ved ankomstsenteret Knut Jostein Berglyd, sier at arbeidet ikke er forsinket