NRK Meny
Normal

Lange ventelister på kulturskolen

Visjonen om en kulturskole for alle er langt fra å bli innfridd her i fylket. Over 1800 Østfold-barn står nå i kø.

Liten trommeslager

Anne Lågstad satt sin sønn Storm på venteliste til kulturskolen i Moss, da han var to år. Der kan han bli stående lenge.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Nå er det 87 barn som står på venteliste for å lære gitar. Hvis det er fem barn som slutter i året, så betyr det at det er venteliste på 15 år for å komme inn, sier rektor på kulturskolen i Halden, Kirsti Andersen.

15 år på venteliste er langt fra regjeringens mål om at alle barn som ønsker det skal få et kulturskoletilbud innen 2014 – et mål kommunene i Østfold ligger milevis unna.

En ringerunde til kulturskolene i fylket, viser at over 1800 barn nå står på venteliste.

Bare i Fredrikstad er det 400 barn som står i kø for å lære seg et instrument, danse eller utfolde seg kreativt. I Askim, Skiptvet og Spydeberg venter det over 300 barn, mens det i Moss, Rygge og Våler er 350 barn på venteliste.

Les også:

– Østfold er et u-land

Ordfører i Moss, Tage Pettersen

Ordfører i Moss sier at det er andre ting som prioriteres over kulturen.

Foto: Anders Winlund / NRK

Ordfører i Moss, Tage Pettersen sier at det er beklagelig for de barna som ikke kommer inn, men at kommunen må prioritere.

– Det er dessverre slik at de ofte taper i forhold til pleie og omsorg, og en del andre grupper som også må prioriteres. Sett i lys av det og trang kommuneøkonomi, så synes jeg at vi har en god kulturskole i Moss.

Rektoren på kulturskolen i Halden er ikke imponert over kultursatsingen i fylket.

– Dette viser bare at det er et behov som ikke blir dekket. Østfold er et u-land når det gjelder kultur.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Elger ved E18

    To vandrende elger har ført til at E18 ved Homstvetkrysset er stengt i en kort periode, mens politiet prøver å få kontroll på dyrene.