Lange køer for å sikre seg pass til ferien

Det er køkaos over hele Østlandet. «Alle» skal ha pass.

Passkø

Hos Vansjø lensmannskontor måtte noen vente i flere timer for å få ordnet nytt pass.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Vi treffer først på Ole Gjølberg fra Rygge. Han er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås, og reiser både mye i jobben og privat. I dag måtte han fornye passet sitt.

– Jeg var her og ordnet ut i forrige uke, og hentet det i dag. Så det var heldigvis ikke helt i siste liten, sier han.

Begynte på Europa-ferien

En annen som derimot kom helt i siste liten, var Hoang Pham (32) fra Oslo. Han hadde begynt på sommerferien sin.

– Jeg la ut på kjøretur i Europa, men kom plutselig på at jeg ikke hadde pass. Da måtte jeg stoppe her i Råde og skaffe meg nødpass. Heldigvis gikk det relativt kjapt, forklarer han.

Venter på pass

Iver Healy (4), Steven Healy og Åsa Stene-Healy, skal til Hellas i sommer og trenger å fornye passene sine.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Venninnene Therese Olavesen (35) og Ida Larsen (35) skal på tur sammen med barna sine til Danmark. Men de visste ikke før i går at alle må ha gyldig legitimasjon. Fra november i fjor ble det nemlig innført utvidet grensekontroll i Norden, innenfor Schengen og flere europeiske land.

– Vi hadde ikke tenkt på at vi trenger pass til Danmark. Men vi hadde heldigvis hørt at det kom til å være kø her, så vi var forberedt. Da vi kom litt over ni i dag, var det allerede titalls personer foran oss, forklarer Olavesen.

Det bekrefter også en småbarnsmor som heller ikke hadde fått med seg den utvidede grensekontrollen.

– Vi kom ti over ni. Da var vi nummer 79 i køa, sier hun og sukker.

Kaos over hele Østlandet

Venter på pass

Venter på pass: Therese Olavesen (35), Sebastian Østvik (8), Kevin Olavesen (3), Natalie Olavesen (10), Tuva Østvik (10), Ida Larsen (35), Mathias Østvik (12) og Lea Olavesen (5) skal alle sammen til Danmark.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Driftsenhetsleder for felles forvaltningsenhet i Østfold, Heidi Vinfrud, sier at det bare strømmer på med folk hver eneste dag av folk som trenger pass, og slik er det over hele Østlandet.

– Når vi åpner klokken ni, er det allerede lange køer. Da kommer det gjerne 150 personer med én gang, og da sier det seg selv at det blir lange køer. Selv om vi hadde satt inn 30 ekstra folk hadde vi ikke klart å behandle alle sakene på én gang, sier hun.

I tillegg til at det er lange køer, streiket bildeautomaten. Noen NRK møtte på, måtte reise til flyplassen i Rygge for å få tatt et nytt passbilde.

– Bildeautomaten streiker omkring én gang om dagen. Men da setter vi inn en servicemann, så den er ikke nede så lenge av gangen, sier hun.

Alle får hjelp

Vinfrud opplyser at drop-in er åpen fra 09 til 10.30 og de ordner nødpass hele dagen. Og alle skal få hjelp.

– Vi må bare oppfordre publikum til å vente. De kommer ikke til å bli avvist. Ellers er det opp til folk selv å sjekke om landet de skal til har utvidet grensekontroll, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-sendingen 22.50

  • Bråk i Moss

    En person er anmeldt for ordensforstyrrelse i forbindelse med et arrangement i Moss sentrum. Fire personer er bortvist fra samme sted, melder politiet.