Hopp til innhold

Lang kø hos politiet: Elgjakta ryker for ferske jegere

Politiet bruker over ti uker på å behandle våpensøknader på Østlandet. Våpenforhandlere fortviler og flere ferske jegere går glipp av jakta.

Lars-Erik Holstad Lilleng

FORTVILER: Lars-Erik Holstad Lilleng er daglig leder hos en våpenforhandler i Sarpsborg. Han har lageret fullt av solgte våpen som ikke kan bli hentet før politiet har godkjent søknader.

Foto: Sara Vilde SOlås/NRK

– Jeg hadde planer om å være med på elgjakta for første gang, men de planene går i vasken, forteller Martin Fløviken.

21-åringen fra Sarpsborg tok jegerprøven før sommeren. Årets store høydepunkt skulle være elgjakta, men på grunn av lang behandlingstid av våpensøknader hos politiet rekker han ikke å skyte inn våpenet og ta storviltprøven.

Martin Fløviken

VENTER: Martin Fløviken har kjøpt rifle, men får ikke hentet den før våpensøknaden er godkjent. Dermed ryker elgjakta for den ferske jegeren.

Foto: Privat

– Jeg har ventet på godkjennelsen i over ni uker nå, og har enda ikke fått den. Jeg hadde aldri trodd at det skulle ta så lang tid, sier Fløviken.

Store geografiske forskjeller

Skal du kjøpe, få eller arve skytevåpen eller våpendeler må du ha tillatelse fra politiet. Men Øst politidistrikt sliter med å ta unna alle våpensøknadene. Det gjør også politiet på Innlandet.

Innbyggere i Østfold, Akershus, Hedmark og Oppland må vente i hele 10 uker på behandling av våpentillatelse, samtidig som jaktsesongen er i gang. I Oslo er behandlingstiden på mellom 11 og 12 uker.

Til sammenligning er behandlingstiden i Troms på én uke, mens den i Vest er i underkant av fem uker.

– Krise for våpenbransjen

– Det er helt krise for hele våpenbransjen på Østlandet. Vi har femten våpen som ikke har blitt hentet fordi folk ikke får godkjent søknadene sine, sier daglig leder i Holstad Våpen i Sarpsborg, Lars-Erik Holstad Lilleng.

Hver eneste dag taper butikken penger fordi våpensøknadene ikke blir godkjent fort nok.

– Jeg får ikke solgt noe når det ikke godkjennes. Å kjøpe et våpen er ikke som å kjøpe en bil, sier han.

Problemer siden mai

Våpen

SOLGT, MEN IKKE HENTET: Lagret til Holstad våpen er fullt av rifler og gevær som eierne ikke får hentet på grunn av lang behandlingstid av våpensøknader.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Vi er fortvilet. Vi syns det er dårlig behandling, spesielt av nye jegere som nettopp har avlagt jegerprøven, sier leder i Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF) i Østfold, Kjetil Sørby.

Han forteller at medlemmer i NJFF har opplevd å måtte vente opptil 16 uker med å få godkjent våpentillatelse. Problemene har vedvart siden mai.

– Det er veldig uheldig. Nye jegere ønsker å kjøpe seg et eget våpen og få trent skikkelig for å forberede seg til jakta, og så opplever de å ikke få en våpensøknad innvilget før jakta starter. Det er veldig uheldig.

Politiet forteller at det er flere forhold som har ført til den lange ventetiden.

– Det er flere uheldige omstendigheter som har ført til lang behandlingstid, blant annet ferieavvikling i sommer, sier leder for forvaltningsseksjonen i Øst politidistrikt, Heidi Vinsrud.

Ekstra ressurser

Heidi Vinsrud, seksjonssjef for forvaltningsseksjonen i Øst politidistrikt.

IKKE FORNØYD: Heidi Vinsrud, leder for forvaltningsseksjonen i Øst politidistrikt, er langt ifra fornøyd med behandlingstiden. – Vi jobber med å få den forteste mulig ned.

Foto: Øystein Stavdal Paulsen / Øst politidistrikt

Hun er langt fra fornøyd med situasjonen, og politiet setter nå inn ekstra mannskaper for å ta unna de lange køene.

– Våpensøknader er ikke nødvendigvis enkle. Men saksbehandlingstiden vi ligger på nå er ikke ok, og vi har derfor satt inn to ekstra ressurser for å kunne ta unna våpensøknadene, sier Vinsrud.

– Vi varierer vanligvis mellom 3 til 12 uker i løpet av året, men saksbehandlingstiden på våpen i Innlandet er nå på 10 uker. Dette har sammenheng med sesongsvingninger med en topp inn mot jakt og landsskytterstevnet, samt at vi nettopp har hatt ferieavvikling, skriver politiinspektør i Innlandet politidistrikt, Ronny Hvalby Sollie, i en e-post til NRK.