NRK Meny
Normal

Landets yngste livreddere?

En søndag kveld trente samboerparet Lars Frode Bjørk og Tanja Hansen på livredding hjemme i Halden. Det inspirerer familier over hele landet til å lære barna sine grunnleggende livredding.

Familien Bjørk i Halden tenker mer helse enn de fleste. Mor og far lærer nå de tre år gamle tvillingene sine førstehjelp - og de inspirerer folk over hele landet.

Hva kan to samboere fra helse- og brannvesenet lære barna sine? Ganske viktige ting, faktisk.

De to yngste barna i familien, de tre år gamle tvillingene Isak og Linnea, ville være med og leke, forteller Lars Frode Bjørk.

NRK er hjemme hos familien i Halden, og tvillingene viser entusiastisk fram hva de har lært. Pappa instruerer, mens mamma er markør.

– De prøvde seg litt fram. Det tok ca. fem minutter, og da satt det.

Få den ene armen bort, den andre armen over, kneet opp og legg seg ned på kneet. Så vipper du dem rundt, får haken opp og så har du frie luftveier. Du er i mål.

Lars Frode Bjørk

Moroa på søndagskvelden endte opp som en tretti sekunders video på Instagram og Facebook, delt med familiens vennekrets. Og så begynte vennene å dele den også.

– Og da kom tanken, sier Lars Frode, hvis folk syns det er artig å dele, så greit. Så vi la den ut offentlig. Og da tok det helt av.

Nå har over en million sett videoen på Facebook. Barnehageansatte og småbarnsforeldre hyller familien, og henter inspirasjon fra det de har gjort. Det er noe å tenke på.

– La oss nå si at ti prosent av de som har sett filmen husker stabilt sideleie, sier Bjørk.

– Hvis ti prosent av de igjen får bruk for det her en eller annen gang og klarer å redde liv, så er vi oppe i 500 mennesker som kanskje har blitt reddet fordi vi lekte i 30 sekunder her en søndagskveld.

Om noen har fått med seg dette og tar det i bruk, så er det kjempeflott.

– Du trenger ikke være stor og sterk for å dytte en kropp over i sideleie, legger Tanja Hansen til.

Lett og viktig å lære

Akutt hjelp sto høyt på dagsorden i familien fra før av. Lars Frode er kursleder i Halden brannvesen, som kurser egne folk og andre i livredding, førstehjelp, vannredning, og selvfølgelig slokking. Mor Tanja Hansen jobber i ambulansetjenesten.

– Dette er jo ting som det selv for små barn kan være veldig greit å vite om, mener Lars Frode Bjørk.

Sondre Bjørk

Sondre Bjørk har allerede måttet bruke livredningskompetansen han har lært.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Det skjer ting når de leker, de er ute, og det kan oppstå situasjoner som de voksne ikke oppfatter der og da. Så da er det like greit at de kan starte selv, og så hente oss andre.

Storebror måtte trå til

Storebror i familien, Sondre, har selv erfart akkurat det. For noen år siden måtte han trå til i akebakken da en lekekamerat falt og slo hodet i isen.

– Jeg satte meg ned bak ham, bak hodet hans, forteller Sondre.

– Så tok jeg tak i halsen og dro den bakover for å sørge for frie luftveier, mens en venn løp og hentet en voksen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Anmeldt etter utforkjøring

    En bilfører er politianmeldt etter at hun kjørte av veien ved E18 ved Lundeby i Eidsberg tidligere i dag. Det melder Smaalenenes Avis. Kvinnen erkjente samtidig straffskyld for uaktsom kjøring. Ingen personer kom til skade i ulykken.

  • Bilbrann i Eidsberg

    Indre Østfold brannvesen har rykket ut til Torpåsveien i Eidsberg etter meldinger om brann i en bil. Det skal ikke være fare for spredning og brannvesenet er i gang med slukking. Politiet er i kontakt med bileier.