NRK Meny
Normal

Fredrikstad blir første klimakommune

Fredrikstad kommune skal hjelpe andre kommuner å satse på klima og energisparing.

Rådhuset i Fredrikstad
Foto: Rainer Prang / NRK

I dag blir Fredrikstad landets første klimacoach-kommune.

- Fredrikstad flinkest

Det betyr at Fredrikstad skal gi råd om miljøvennlig satsing til 15 andre kommuner i landet, sier rådgiver Mona Nilsen i Kommunenes Sentralforbund.

- Fredrikstad var tidlig ute med sin første klima- og energiplan i 2002. Av 70 kommuner som har laget en klima- og energiplan, så er Fredrikstad en av de som har gjort et meget godt stykke arbeid, sier Nilsen til NRK.

Så nå skal Fredrikstad hjelpe 15 andre kommuner til å få gode planer for klimaet og energibruken. Dette ligger inn under programmet Livskraftige Kommuner - en prøveordning KS driver på vegne av Miljøverndepartementet.

Kommunene viktig i klimakampen

Pengene kommer fra Statens Forurensingstilsyn. Neste høst skal coachejobben evalueres. Programmet har kommet i stand etter at det ble gjort gode erfaringer med miljøsatsing i svenske kommuner. Nilsen mener det er viktig at kommunene aktivt imøtegår miljøutfordringene.

- Dette er veldig viktig. Norske kommuner spiller en svært viktig rolle for å få gjort noe med klimaproblemet lokalt, sier Nilsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trafikkaos i Fredrikstad

    Det er store trafikale problemer i Fredrikstad fordi Værstebrua har kilt seg i åpen stilling. Politiet skriver på Twitter at de er på vei til stedet.

  • Mann anmeldt etter E6-ulykke

    Føreren av bilen som kolliderte på E6 i Rygge, en mann i 40 årene, er anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand, skriver politiet på Twitter. Mannen er også anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort. Føreren fremstår som uskadd, opplyser politiet.