Normal

Fredrikstad blir første klimakommune

Fredrikstad kommune skal hjelpe andre kommuner å satse på klima og energisparing.

Rådhuset i Fredrikstad
Foto: Rainer Prang / NRK

I dag blir Fredrikstad landets første klimacoach-kommune.

- Fredrikstad flinkest

Det betyr at Fredrikstad skal gi råd om miljøvennlig satsing til 15 andre kommuner i landet, sier rådgiver Mona Nilsen i Kommunenes Sentralforbund.

- Fredrikstad var tidlig ute med sin første klima- og energiplan i 2002. Av 70 kommuner som har laget en klima- og energiplan, så er Fredrikstad en av de som har gjort et meget godt stykke arbeid, sier Nilsen til NRK.

Så nå skal Fredrikstad hjelpe 15 andre kommuner til å få gode planer for klimaet og energibruken. Dette ligger inn under programmet Livskraftige Kommuner - en prøveordning KS driver på vegne av Miljøverndepartementet.

Kommunene viktig i klimakampen

Pengene kommer fra Statens Forurensingstilsyn. Neste høst skal coachejobben evalueres. Programmet har kommet i stand etter at det ble gjort gode erfaringer med miljøsatsing i svenske kommuner. Nilsen mener det er viktig at kommunene aktivt imøtegår miljøutfordringene.

- Dette er veldig viktig. Norske kommuner spiller en svært viktig rolle for å få gjort noe med klimaproblemet lokalt, sier Nilsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Truet til seg veske med kniv

    En mann i 30 årene er pågrepet etter at han skal ha ranet en person utenfor legevakta i Halden like før klokken 23 i går kveld. Han truet med en kniv og fikk med seg fornærmedes veske.

  • Slo hodet og besvimte

    I Sarpsborg ble en 20 år gammel mann pågrepet sent i går kveld etter at han skal ha ankommet en fest og utsatt en kvinne for vold slik at hun falt. Kvinnen slo hodet og besvimte, og ble fraktet til sykehus.