Landemerker kan forsvinne

For tusener av båteiere er fyrtårnene ved Ursholmen ved Koster et viktig landemerke. Nye navigasjonsteknikker gjør tårnene overflødige.

Ursholmen fyr, Koster
Foto: Rainer Prang / NRK

For båtførere, som kommer fra syd, øst og vest, er fyrene ved Ursholmen en påminnelse om at de nå nærmer seg veldig urent farvann syd for Koster.

I havet utenfor fyrene står undervannsskjærene tett i tett, men det svenske Sjøfartsverket mener blant nytt utstyr i båtene gjør fyrene unødvendige.

Synlige fra langt hold

De to fyrtårnene rager høyt til værs, og kommer man pr. småbåt i mørket gir det en god følelse å kunne konstatere at fyrene står der, før man velger sikreste og beste rute for landligge.

Ved Ursholmen ligger også en utmerket gjestehavn.

Det er en armada av svenske, norske og andre utenlandske båter, som ferdes i området fra mai til september. Hundrevis av båter passerer fyrene en varm sommerdag.

De større båtene går vest for fyrene i Oslofjorden eller øst i Kosterfjorden.

 

Båt og sommer
Foto: Rainer Prang / NRK

  

Spare penger 

- Trafikksituasjonen og utstyret ombord i båtene gjør at fyrene har utspilt sin rolle på Ursholmen, hevder Christian Lagerwall ved Sjøfartsverket overfor avisen Bohuslänningen.

Sjøfartsverket mener de større fraktebåtene og nytte- og varetransporten til sjøs ikke behøver å være med på å betale driften av fyrtårnene i og med at de godt kan klare seg uten fyrtårnenes blink i mørket, og som landemerke.

Vil bevare

Ursholmens grunneier er Naturvårdsverket.

De er villige til å medvirke til en løsning som redder begge tårnene og sikrer dem som et blikkfang i skjærgården.

- Fyrtårnene må reddes og sikres på en eller annen måte. Det er få slike dobbeltfyr igjen langs kysten, og det ville være synd om de blir borte, sier Naturvårdsverkets Anders Bergquist til Bohuslänningen.

Han lover å arbeide for at fyrene skal bli stående. 

Hav og båt
Foto: Rainer Prang / NRK

Marin nasjonalpark

Hele området rundt Koster, Ursholmen inkludert, inngår i de nye planene for den første svenske marine nasjonalparken.

Naturvårdsverket og Länstyrelsen i Västra Götaland er i ferd med å kjøpe opp landområder, og trolig vil Kosterhavets nasjonalpark bli erklært åpnet i 2009.

Da er det et hundre år siden den første nasjonalparken på land ble opprettet i Sverige.

Hoveddelen av Kosterhavets nasjonalpark, som blir på rundt 45 000 hektar, foreslås lagt til havområdene.

Vestsiden av landområdene på Nord- och Sydkoster kan komma til å inngå, samt landområdene på de mange øyene syr for Koster.

På fastlandet er Saltö tenkt som innfalssport til nasjonalparken.