NRK Meny
Normal

Landemerke gikk i bakken

– Ikke bare for oss, men i hele Fredrikstad har Thorsøeika vært viden kjent, sier Gustav Thorsø Mohr på Thorsø herregård.

Et dødt eiketre ligger knekt på et hestebeite i bakgrunn røde lovebygg og knall blå himmel
Foto: Anne Ognedal / NRK

– Den har vært død noen år, men jeg har latt den stå, men da jeg kom ut onsdag morgen, lå den nede, sier Gustav Thorsø Mohr på herregården på Thorsø i

Gustav Thorsø Mohr med sjø og skog i bakgrunnen

Gustav Thorsø Mohr

Foto: Gustav Thorsø Mohr / NRK

Fredrikstad.

Han og kona Lise var litt redde for at folk skulle tro at de hadde felt det gamle treet. I mange år har det vært et landemerke langs veien i Torsnes. Men det er tydelig å se at det er naturlige prosesser som til slutt tok knekken på eika.

Usikker alder

Hvor gammelt treet er vet Thorsø Mohr ikke.

– Man sier at en eik lever i 500 år og dør i 500 år. Den fikk dessverre hjelp av noen hester for noen år siden som gnagde litt på den.

Dermed døde den fortere enn den elllers ville gjort .

– Men den var i ferd med å dø. Det er en epoke som er over, alt har en ende en gang.

Hestene som pleide å finne skygge under treet, holder seg ved den falne kjempen. En av dem snuser på treverket som har smuldret opp.

En brun og en hvit hest står ved et dødt eiketre som ligger på bakken

Hestene var forundret da de så at den gamle Thorsøeika hadde brukket.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– De var litt på alerten i dag tidlig, når treet lå i stedet for å stå, men de har funnet sin plass ved stammen likevel, sier Thorsø Mohr.

Ny eik

I gamle eiker kan det været et rikt insektsliv.

– Hvis noen er intressert kan de komme og se nå. Til høsten skal treet bort. Det kan ikke ligge sånn, det blir bare stygt, sier han.

Litt lenger vekk fra veien, framme på tunet på herregården står en ung eik.

– Den plantet far og jeg i 1973, det er litt morsomt at jeg har vært med å plante den selv, smiler Gustav Thorsø Mohr.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Advarsler til russen

    Politiet melder om nok en natt med mye støy fra russen. 10 russ fikk advarsel på grunn av for høy musikk, 3 ble bortvist og én buss fortsatte å støye, slik at politiet måtte ta med seg en viktig kabel til anlegget. Nå er det ikke mulig å spille musikk fra russebussen, skriver politiet på Twitter.

  • Helikopter mistet last nær fiskere

    Sjokkerte fiskere opplevde at det regnet betongsteiner fra et helikopter. Det skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Helikopteret fraktet rivningsmaterialer fra noen hytter, blant annet steiner og isolasjonsmatter. Fiskerne som sto på en øy i Skjebergkilen i Sarpsborg ble heldigvis ikke truffet av gjenstandene, men de er kritiske til den dårlige sikringen.