NRK Meny
Normal

– Total kunnskapsmangel av Tollvesenet

Advokaten til innehaveren av TJ Auto mener Tollvesenet har beslaglagt klientens Lamborghini ulovlig. I dag ble saken behandlet i Fredrikstad tingrett.

Tony André Johansen og Eivind Bryne

Advokat Eivind Bryne og innehaver av TJ Auto Tony André Johansen.

Foto: Anders Winlund/NRK

Luksusbilen ble beslaglagt i tollen på Svinesund i slutten av februar.

Eier og daglig leder Tony André Johansen i selskapet TJ Auto på Roa i Oppland mener at bilen ble beslaglagt ulovlig og krever at Lamborghinien blir utlevert.

I dag startet behandlingen av saken i Fredrikstad tingrett.

– Bilen hadde alle papirer for innførselen i orden og det er lagt ut for moms. Her foreligger det rettslige misforståelser, hevdet Johansens advokat Eivind Bryne i retten.

Advokaten la i retten frem kvitteringer for betalt moms som bevis.

TJ Auto's speditørpartner LRN har stilt garanti for momsbeløpet, da det er disse som har iverksatt selve transitten, og også meldte innførselen inn til Tollvesenet, presiserer advokat Eivind Bryne til NRK Østfold i en e-post i ettermiddag.

– Dette ble gjort to dager før bilen ble hentet, fortsetter Bryne.

– Kravet må rettes til politiet

Bryne mener Tollvesenet og politiet vil straffe TJ Auto for forsøk på å unndra moms, selv om alle papirer, ifølge ham, viser det motsatte.

– Dette er helt på jordet. Det er fullstendig galt, total kunnskapsmangel og uriktig oppførsel av Tollvesenet, sier han.

Lamborghini

LUKSUS: Bilen som ble beslaglagt likner på denne utgaven av Lamborghini Aventador Roadster som vises på nettsiden til TJ Auto. Utsalgsprisen i Norge vil trolig være rundt 5,5 millioner kroner.

Foto: TJ Auto

I tillegg hevder han at tilhengeren bilen står på også er ulovlig beslaglagt. Ifølge Bryne har hengeren en verdi på 250.000 kroner.

Avdelingssjef Glenn Andersen ved regelavdelingen i Tollvesenet mener på sin side at kravene til beslag av kjøretøyet var til stede da bilen ble stanset den 27. februar.

Han la derfor ned påstand om at begjæringen om midlertidig forføyning ikke tas til følge.

– Det er påtalemyndigheten som har råderett over beslaglagt bil. Krav om utlevering må rettes til politiet, poengterte han i retten.

Hevder at tollerne hånet ham

Innehaveren selv forklarte at han hadde kjørt i mange timer, og stanset for å handle og spise på veien mot Norge. Han sier at klokka gikk og at han etter hvert måtte forte seg hjem.

Han valgte å kjøre over den gamle Svinesundbrua, istedenfor å kjøre en omvei for å komme seg tilbake til E6. Veien han valgte er en ubemannet grenseovergang.

– Jeg hadde tenkt til å kjøre til den nye tollstasjonen på norsk side for å fortolle, men ble stoppet rett etter den gamle Svinesundbrua, sier han.

Johansen forteller at han forklarte tollerne at han skulle kjøre til tollstasjonen, men ikke ble trodd. Han hevder også at tollerne hånet ham og sa at de ville beslaglegge bilen.

– Vi har drevet en profesjonell bilforhandler i åtte år og handlet mye i utlandet. Vi er veldig opptatt av å gjøre alt riktig med inn- og utførsel, toll og moms, forklarte han.

Johansen har jobbet i tre år med å få bilen til Norge, og hadde avtale med Biltilsynet om registrering av kjøretøyet.

Ødelegger forretningsdriften

Bilen er en Lamborghini Aventador Roadster med en verdi på over fem millioner kroner.

Advokat Eivind Bryne er klar på at det er svært viktig for forhandleren at bilen blir utlevert, slik at de kan få den inn i butikken og solgt den.

– TJ Auto får nå ikke mulighet til å selge bilen. Den tåler ikke mer enn ti dager uten strøm, det kan ødelegge elektronikken, og bilen må være intakt når den skal selges, sier han.

– Bilen holdes ulovlig og dette vil ødelegge for forretningsdriften til TJ Auto, legger han til.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: