NRK Meny
Normal

Liten interesse for bombrikker på Svinesund

Nå må også utenlandske vogntog på norske veier ha bombrikke i bilen. På Svinesund er det mulig for utenlandske sjåfører å skaffe seg bombrikke på fem minutter, men foreløpig har interessen vært beskjeden.

Bomstasjon

Den første bomstasjonen møter trafikken til Norge på Svinesund.

Foto: Rainer Prang / NRK

Fra årsskiftet er det nemlig obligatorisk med bombrikke i alle kjøretøy over 3,5 tonn.

– Det har vært minimal interesse så langt, sier Óskar Torkelsson, som har tilbudt bombrikker på Svinesund siden 20. desember, til Transportmagasinet.

Han trøster seg med at det har vært juleferie og langhelg, og håper interessen tar seg opp kommende uke.

Mange lot være å betale bomavgift

Kravet om bombrikker i tunge kjøretøy ble innført fordi nesten to tredjedeler av utenlandske vogntogførere har latt være å betale bompenger. Det har gitt en skjev konkurransesituasjon mellom norske og utenlandske transportører, heter det i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet.

Autopass

Bombrikke er obligatorisk i tunge kjøretøy fra nyttår.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Påbudet om bombrikker i kjøretøy over 3,5 tonn gjelder biler registrert på foretak eller offentlige instanser eller som på annen måte hovedsakelig blir brukt i næringsvirksomhet.

Det er Statens vegvesenet, politiet og tollvesenet som skal kontrollere om kjøretøyene er utstyrt med påkrevet bombrikke. Tollvesenet har med det fått en ny kontrolloppgave knyttet til trafikk med tunge kjøretøy. I dag har tollvesenet myndighet til å foreta kontroll som omfatter krav til mønsterdybde i dekk, krav til vinterdekk og plikten til å medbringe kjettinger for motorvogn med tillatt totalvekt over 3500 kilo, melder Samferdselsdepartementet.

Gebyr på 8.000 kroner

De som blir tatt uten bombrikke risikerer et begyr på 8.000 kroner, og dersom noen tas flere ganger kan gebyret bli doblet, heter det i pressemeldingen fra departementet.

Nå er jo ikke en bombrikke garanti for at regningen som kommer blir betalt, men dersom det er registert bom-gjeld på biler som blir stanset, risikerer de selvfølgelig også reaksjoner.

Les også: Nå skal farlige vogntog stoppes på Svinesund

Les også: Mener utenlandske sjåfører utnytter norske regler

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: