NRK Meny
Normal

La pus velge om han vil ut i kulda

De fleste huskatter takler norske vinterforhold helt fint, men det er en del man skal være oppmerksom på når temperaturen synker under null.

Katt som er på vei ut i snøen

VELGER SELV: Ifølge katteeksperten er det aller best å la katten selv få velge om den skal gå ut i snøen - gjerne ved bruk av en katteluke.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Hvor mye kulde katten tåler er veldig avhengig av kattens kondisjon og pelstype. De fleste kattene kan være ute ganske lenge i kaldt vær, sier katteekspert Bjarne O. Braastad.

Katt i snø

UT I SNØEN: Denne pusen er ikke redd for å få snø på potene.

Foto: Tove Solås

Katten stammer opprinnelig fra Midtøsten og Nord-Afrika, men er i dag det vanligste selskapsdyret i Norge. Man regner med at det var vikingene som brakte med seg katten til Skandinavia en gang på 800-tallet. Siden den gang har katten tilpasset seg klimaet her i nord.

– De fleste huskatter er robuste nok til å håndtere en norsk vinter, unntaket er enkelte rasekatter som for eksempel orientalere og noen afrikanske raser, forklarer Braastad.

Likevel bør man følge ekstra godt med på de firbeinte når kulda kommer krypende.

– Katten bør få velge selv

Kvikksølvet beveger seg sakte mot blått og snøen har allerede vist seg over store deler av landet. Da bør Mons få lov til å velge selv hvor lenge han vil være ute.

Bjarne O. Braastad

EKSPERT PÅ KATT: Bjarne O. Braastad er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

Foto: Privat / NRK

– Det mest ideelle er selvfølgelig at katten kan velge. At den har en katteluke og kan gå ut og inn som den selv vil. Katten velger ikke å fryse i hjel ute, så den kan trygt selv velge.

Katter som ikke har vært utendørs om høsten, bør holdes inne når minusgradene herjer ute.

– Hvis katten har vært ute om høsten har den fått tjukkere pels i takt med temperaturen som synker. Man bør ikke tvinge noen katter ut, understreker Braastad.

Skal ha mulighet til å søke ly

– De fleste katter kan være ute ganske lenge i kaldt vær, i hvert fall huskatter, men de skal ha tilgang til å søke ly. Det står i dyrevelferdsloven, sier katteeksperten.

Katten har altså krav på å kunne søke tilflukt et sted skjermet for vind og snø. Tilgangen på vann er også viktig å tenke på om Mons er ute i vintervær.

– Vann i seg selv kan er et problem om vinteren, det fryser jo. Så det er mange forhold man bør være oppmerksom på.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kan flytte ansvaret for sykehus

    Nå kan det igjen bli slik at fylkeskommunene skal styre sykehusene. I dag er det Helse-Sørøst som styret sykehuset i Østfold, men regjeringens egne eksperter mener at de nye storfylkene kan styre sykehusene selv.

  • Må registrere brønner

    Innen 1. juli 2018 skal alle vannforsyningssystem være registrert hos Mattilsynet. Dette gjelder også de som er små, for eksempel en brønn som forsyner to hus med drikkevann. Formålet er at informasjonen skal være lett tilgjengelig for kommunene når de legger planer for arealene rundt brønnområdet, skriver Aremark kommune på sine hjemmesider. Du må selv registrere brønnen på mattilsynet.no.