Lå nedkjølt i vannet i over en time

Først etter at Kjell Pettersen var reddet etter time i vannet, innså han at han var nær ved å bli del av den dystre drukningsstatistikken.

Kjell Pedersen tilbake på sjøen etter ulykken

Kjell Pettersen er tilbake på sjøen en uke etter ulykka. Han mener det var nyttig å snakke gjennom opplevelsen med hyttenaboene slik at han ikke skulle ta skrekken.

Foto: Rahand Bazaz / NRK

– Det første jeg merket var lyden av tre redningsvester som blåste seg opp, og så lå vi i vannet, forteller Pettersen.

Kjell Pettersen og to kamerater skulle trekke opp krepseteiner da en høy bølge slo over båten. I løpet av et øyeblikk var de kastet på sjøen.

I ferieparadiset utenfor Hvaler var det egentlig god temperatur i vannet. Men bølgene var store, og ingen andre båter var å se.

– Bølgene begynte etter hvert å slå over meg da jeg lå på ryggen, så jeg skjønte at jeg måtte ta det mest mulig med ro, sier Pettersen.

Reddet av vesten

Det skulle ta mer enn en time før noen oppdaget de tre kameratene. De ble nedkjølt.

– Kroppstemperaturen var under 33 grader, men det var ikke kaldt i vannet. Det var først da jeg var reddet opp at jeg begynte å skjelve, forklarer Pettersen.

Han føyer til at de etter alle solemerker ikke hadde klart seg uten redningsvest, og at han priser seg lykkelig over at de alle hadde det på.

– Blir du liggende i vannet i over en time slik vi gjorde, så har du ikke sjans hvis du ikke har vest, bedyrer Pettersen.

– Kan miste bevisstheten

I helga viste Redningsselskapets opptelling at 45 personer var omkommet på sjøen så langt i år, og også mandag har det vært meldt om drukningslukker.

Skipsfører Kai Jensen på redningsskøyta Horn Rescue sier at selv om det er varmt i vannet, er det mulig å bli nedkjølt.

Kai Jensen, skipsfører Redningsskøyta Horn Rescue

Kai Jensen mener Pettersens tilfelle viser hvor viktig redningsvest er.

Foto: NRK

– Temperaturen i vannet er langt under kroppstemperaturen. Blir du nedkjølt, så øker sjansene for å drukne betraktelig, understreker Jensen.

Selv om Pettersen, med sine 33 grader i kroppstemperatur, ble sjekket ut av Sykehuset Østfold Kalnes etter han fikk varmen i seg igjen samme kveld, understreker skipsføreren alvorlighetsgraden.

– Du skal ikke gå så mye lavere enn 33 grader før du mister bevisstheten. Det er innenfor det område vi kaller mild hypotermi, og da kan organene i verste falle begynne å svikte, forklarer Jensen.

Tilbake på sjøen

En uke etter den dramatiske ulykken var Pettersen tilbake på sjøen. Denne dagen er det sol og lite bølger.

– Nå skjønner jeg hvor nære det egentlig var, men jeg hadde ikke den følelsen da jeg lå i vannet der, sier Pettersen.

Men at han har fått en sjanse til, det er han ikke like overbevist om.

– Var det ikke Ludvig Holberg som sa det, at den drukner ei som henges skal? Så nå går jeg bare og venter på repet, ler Pettersen.