NRK Meny
Normal

Kystverket gjennomgår havneavtaler

Kystverket vil gjennomgå alle avtaleforhold Halden kommune har med Norske Skog Saugbrugs for havnevirksomheten i Halden.

Kystverket vil gjennomgå alle avtaler Halden kommune har med Norske Skog om havnedrift i Halden. I en intensjonsavtale mellom kommunen og Norske Skog, godkjent i kommunestyret i desember 2007, heter det at kommunen skal bygge ny havn for bedriften mot å overta arealer i sentrumsnære områder. Norske Skog har tidligere i år varslet at de ikke trenger noen ny havn. Kystverket ønsker å få klarhet i hvilke avtaler som gjelder.

Foto: Rainer Prang / NRK

Halden kommune ønsker å bygge ny havn på Sauøya, og flytte all havneaktivitet fra den offentlige havna på Mølen, der det er planer om å bygge 1 000 boliger.

Den nye havna kan komme til å koste rundt 200 millioner kroner, og havneetableringen har skapt sterk lokal debatt, og mange mediaoppslag.

I følge Halden Arbeiderblad hadde den kommunale havna på Mølen ni anløp i 2009 og samme antallet anløp året før.

Norske Skog Saubrugs har egen havn på Sauøya i Halden, og kabelfabrikken Nexans har også eget havneanlegg i Halden.

Les også:

Intensjonsavtale Halden kommune Saugbrugs

Intensjonsavtalen gir Norske Skog Saugbrugs sterk styring av havneutviklingen på Sauøya.

Foto: Ill

Vil ha avklart kommunens forhold til Norske Skog

I forbindelse med en intensjonsavtale mellom Norske Skog og Halden kommune understrekes det at prosjektering av ny kommunal havn skal skje i samråd med Norske Skog.

Videre heter det i intensjonsavtalen at kapasitetsøkningen skal tilpasses Norske Skogs fremtidige behov, og at bedriften er berettiget til å drifte og leie den nye havna ytterst på Sauøya.

I senere tid har Norske Skog gitt uttrykk for at de ikke har noe behov for at det bygges en ny havn på Sauøya, og at selskapet har den havnekapasiteten de har behov for.

Kystverket varsler nå at de i sin videre kontakt med Halden kommune vil måtte se på alle avtaleforhold knyttet mellom kommunen og Norske Skog.

Les utkast til havneavtale mellom Halden kommune og Norske Skog (pdf-dokument se side 204)

Sauøya, Halden

I hovedsak går alle anløp til Halden til Saugbrugs sin havn (bildet). I Halden produserer Saugbrugsforeningens magasinpapirfabrikk 550 000 tonn årlig. Nesten alt eksporteres per båt. I tillegg benyttes Norske Skogs havn på Sauøya til å skipe ut papir fra konsernets fabrikk på Follum.

Foto: Rainer Prang / NRK

Etterlyser dokumentasjon

- Vi legger stor vekt på at havnekapitalen ivaretas gjennom å ikke eksponere den for en risiko som burde vært kjent i planleggingen av en ny havn, skriver Kystverkets Roar Johansen til Halden kommune.

Kystverket etterlyser også dokumentasjon av hvilke verdier som tilligger havnekapitalen, blant annet eiendomsverdier fra Mølen og den infrastruktur som ble ryddet vekk som en del av nedleggelsen av Mølen som offentlig havn.

Kystverket ønsker en gjennomgang av forholdet rundt Mølen for å kunne avgjøre om havnekapitalen ble skadelidende, da blant annet et stort lagerbygg ble revet, og om byggets verdi skal kompenseres økonomisk.

Områdene langs Tista i Halden

I intensjonsavtalen mellom kommunen og Norske Skog får kommunen overta områdene Tyska og Hollenderen. Der og på Mølen er det planer om å bygge boliger. Den offentlige havna planlegges flyttet til Sauøya (t.v.), bortenfor utskipningshavnen Norske Skog benytter.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Primært en lokal havn

I intensjonsavtalen mellom Halden kommune og Norske Skog overtar kommunen arealer fra Norske Skog Saugbrugs mot å bygge havn på Sauøya.

Kystverket skriver til kommunen at verket har stor forståelse for de endringer i arealbruk som skal resultere i bedre bymiljø og bedre logistikk i sentrum av Halden by, men at det først og fremst er hvordan havnevirksomheten ivaretas som er viktig for Kystverket.

"Det viktigste for Kystverket har vært å se helheten i de sjønære områder slik at transport og havnefunksjoner ivaretas på en tilfredsstillende måte", heter det i brevet.

- Halden havn har primært en rolle i forhold til lokalt næringsliv, og er ikke en av de utpekte stamnettshavner langs kysten, sier Kystverkets Roar Johansen til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Elyounoussi med målgivende

    Mohamed Elyounoussi fra Sarpsborg hadde en målgivende pasning da Norge utlignet til 1-1 i treningskampen mot Australia fredag kveld. Det var Ola Kamara som satte ballen i mål bak Mathew Ryan.

  • Se 18.50-nyhetene