NRK Meny
Normal

Kyllingbonde på vakt

For første gang på to år er den fryktede fugleinfluensaen påvist så nært opptil grensen til Norge. - Skremmende, sier kyllingprodusent.

Veterinær
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Lars Riiser Evju i Rakkestad, som er en av de største kyllingbøndene i Østfold, sier han nå er ekstra på vakt.

- Kyllingprodusentene i Norge har gode rutiner, blant annet fordi Mattilsynet har fokusert såpass mye på dette. Men Danmark er nærme grensen, så jeg synes selvfølgelig det er litt skremmende, sier Evju til NRK Østfold.

2.000 høns og gjess skal destrueres på gården i Fyn, men Ifølge NTB dreier det seg kun om et mildt utbrudd.

Det skal heller ikke være snakk om det dødelige viruset H5N1, som i sjeldne tilfeller kan smitte mennesker.

- Alvorlig

Mattilsynet tar også utbruddet svært alvorlig.

- Vi ser alvorlig på dette utbruddet. Årsaken er at det er såpass kort vei mellom Norge og Danmark. Mattilsynet kommer til å følge sitasjonen nøye i de nærmeste dagene, sier regiondirektør i Oslo, Akershus og Østfold, Karina Kaupang, til NRK Østfold.

Regiondirektøren sier at utbruddet i Danmark fører til at restriksjonene som ble innført da trekkfuglene begynte å komme i mars, ikke vil bli opphevet som planlagt i begynnelsen av mai.

Ikke første gang

Gården som nå er rammet, ligger ved Stenstrup på Danmarks tredje største øy. Det var også på Fyn at Danmarks første tilfelle av fugleinfluensa ble oppdaget i mai 2006.

Foruten å avlive alle fuglene innførte det danske mattilsynet den gangen et eksportforbud for samtlige fjerfebesetninger på Fyn, men i februar i år anså det danske landbruksdepartementet risikoen for fugleinfluensa i Danmark som lav.

- Litt skremmende

Kyllingbonde Evju understreker at han vil skjerpe rutinene.

- Det er viktig å være på vakt og ikke slippe inn noen gjester i dyrerommet. Helst bør det bare være røkteren selv som tar seg av dyrene. Men som sagt har vi gode rutiner, og jeg er ikke så redd for at viruset skal komme til Østfold nå, sier han til NRK Østfold.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mål for Elyounoussi

    Mohamed Elyonoussi tegnet seg på scoringslisten for Basel etter 25 minutter av oppgjøret mot Grasshopper i den sveitsiske ligaen. Målet var sarpingens femte nettkjenning for sesongen. Basel vant til slutt kampen 2-0.

  • Hjalp seilbåt med starttrøbbel

    Redningsskøyta Horn Rescue på Hvaler har hjulpet en seilbåt med startproblemer. Ifølge styrmann Anders Ödman er det ett av få oppdrag redningsskøyta har hatt på denne tiden av året.

    Redningsskøyta assisterer seilbåt
    Foto: Redningsskøyta Horn Rescue