Kvinne døde etter sykehustabbe

Helsetilsynet og politiet er varslet etter at en kvinne døde etter en operasjon ved sykehuset i Moss.

Fasade Moss sykehus

Moss sykehus.

Foto: NRK / NRK

Kvinnen ble sendt hjem fra sykehuset med hull i tarmen etter en gallestensoperasjon denne uken. Det skriver Moss Avis.

Tilstanden forverret seg

Tilstanden til den 57 år gamle Sons-kvinnen forverret seg dagen etter.

Akuttmedisinsk komunikasjonssentral, AMK, i Akershus, rekvirerte da en drosje istedet for ambulanse – som attpåtil ble sendt til feil adresse, ifølge avisen.

Drosjen ble sendt fra Oslo Taxi til Svaneveien i Oslo i stedet for Svaneveien i Son.

Pårørende sier til Moss Avis at kvinnen ble lagt inn mandag 6. september i fin form, men skulle ta denne gallesteinoperasjonen med laser.

– Vi trodde det skulle være et harmløst inngrep, men hun virket å være i svært dårlig form etter operasjonen, og vi ble sjokkerte. Hun svettet veldig, klarte ikke å urinere eller spise og kastet opp, sier en venninne av kvinnen.

Sendte ambulanse etter at kvinnen hadde kollapset

Dagen etter skal 57-åringen ha blitt sendt hjem til Son.

– Hun ble bare sykere og sykere. Magen svulmet opp og hun fikk pustebesvær. Jeg ringte nødnummeret 113 og ba om ambulanse.

– Jeg reagerte på at vi skulle få taxi, for det var ambulanse vi trengte og hadde bedt om. Det kom heller aldri noen taxi, sier venninnen til Moss Avis.

Til slutt ringte hun Oslo Taxi selv og spurte hvor det ble av bilen, og først da ble feilen oppdaget.

Etter at pasienten kollapset fullstendig gikk AMK-sentralen med på å sende en ambulanse fra Ås, men da denne ankom en halv time senere var kvinnen død.

Dypt tragisk

Både Sykehuset Østfold og Oslo Universitetssykehus synes saken er dypt tragisk.

– Pasienten har hjemmeadresse utenfor vårt fylke og henvendelse til 113 går derfor til Oslo Universitetssykehus, Ullevål, som er ansvarlig for å sende ambulanse, sier kommunikasjonsdirektør Anne Grethe Erlandsen.

Sykehuset Østfold meldte fra til politiet straks de ble klar over hendelsen, hvor det er foretatt en rettslig obduksjon hevder Erlandsen. Saken er under etterforskning, og vi skal bidra med opplysninger overfor politiet og helsetilsynet.

– Det er på alle måter tragisk med et slikt utfall. Vi må be om forståelse for at vi vil trenge tid til å gjennomgå saken grundig, sier Anders Bayer ved Universitetssykehuset i Oslo.